Начало >Добруджа >Общество

Професор от Пловдивския университет гостува в онлайн часове на ученици от ЧПГ Райко Цончев“

07.04.2020 г. 12:55:27 ч.
/
Професор от Пловдивския университет гостува в онлайн часове на ученици от ЧПГ Райко Цончев“
Деветокласниците от иновативното училище имаха честта да бъдат домакини на проф. д-р Велизар Гочев от ПУ „Паисий Хилендарски” във виртуалния си час по химия и опазване на околната среда.  Ученият е специалист по микробни биотехнологии и бе поканен от г-жа Марияна Цанева във връзка с темата: Органичните вещества в природата и практиката.
Проф. Гочев обърна специално внимание на необходимостта от познания в областта на природните науки като възможност за разрешаване на много проблеми, свързани с опазването на природата и човешкото здраве. Изясни значението на биохимията като наука, изучаваща химичните процеси отнесени към живата природа. Пред учениците от 9 клас увлекателно говори и за ролята на ферментационните процеси за промяната на различни химични съединения и превръщането им в други, намиращи широко приложение в практиката – за производство на кисело мляко, хляб, мая, пиво, вино и т.н.
Ученият запозна нетрадиционната си аудитория  с интересни аспекти от своята научна дейност, отнасяща се до микробната патогенеза и търсенето на възможности за възпрепятстване механизмите на патогенност. Неговите разработки са свързани с технология на БАВ (Биологично активни вещества). Сподели, че едни от последните му изследвания са свързани с използване потенциала на български лечебни растения като алтернатива на антибиотиците.
Изложението на проф. Гочев провокира редица ученически въпроси, свързани с най-нашумялото семейство в момента – семейство Coronaviridae (Коронавируси) и новият щам SARS-CoV2. Професорът сподели, че приема хипотезата за ваксината БЦЖ, за която се смята, че предпазва не само от туберкулоза, но и от респираторни болести и се предполага, че ваксинираните с нея са предпазени от заболяване и тежко протичане на болестта.
Проф. д-р Велизар Гочев преподава в Autonomous University of Baja California, Universidad Nacional Autonoma de Mexico, Instituto Technologico de Mexicali
Посещавал е Saarland University, University of Sharjah , University of Vienna и др.
Участвал е в научни форуми в САЩ, Мексико, Франция, ОАЕ, Русия, Турция, Австрия и мн. други.
От ръковоството на Гимназия „Райко Цончев“ с гордост споделят, че това е поредният учен от висок ранг, с който учениците им имат възможност да се срещнат.

Коментирайте
Подобни новини
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич



Яндекс.Метрика