Путин отпусна заем от 1,5 млрд. долара на Беларус

15.09.2020 г. 10:15:21 ч.
/
Путин отпусна заем от 1,5 млрд. долара на Беларус
Руският президент Владимир Путин отпусна заем в размер на 1,5 милиарда долара на Беларус в знак на подкрепа на беларуския президент Александър Лукашенко, който е на визита в Сочи, съобщи Ройтерс.
"Първо, искам да ви благодаря и лично благодаря на всички руснаци, на всички онези, и няма да ги изброявам, които участваха в подкрепата ни след изборите“, посочи Лукашенко.
Путин даде малко подробности за новия заем, за който само каза, че премиерът Михаил Мишустин се е съгласил по време на скорошна негова визита в белоруската столица.
По-късно Кремъл заяви, че част от новите средства ще бъдат използвани за рефинансиране на по-ранни заеми. Също така беше отбелязано, че двамата президенти са се договорили да засилят сътрудничеството в търговията и са обсъдили енергийните доставки за Беларус по време на почти четири часа разговори.
"Александър Григориевич (Лукашенко) е законният президент на Беларус“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти, попитан дали беларуският лидер не е загубил своята легитимност в резултат на протестите в страната.
Путин пък заяви, че сътрудничеството в областта на отбраната ще продължи. Часове по-рано руските информационни агенции съобщиха, че Москва изпраща парашутисти за съвместни учения.
Руският лидер също така подкрепи плановете, обявени преди от Лукашенко за конституционна реформа, която опозицията отхвърли като опит за запазване на властта след оспорваните от тях резултати от президентските избори на 9-и август.
Снимка:c.files.bbci.co.uk
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Армения обяви военно положение
Армения обяви военно положение
17 души блокирани в китайска мина
17 души блокирани в китайска мина
В Швейцария гласуват дали да се откажат от свободното движение в ЕС
В Швейцария гласуват дали да се откажат от свободното движение в ЕС
Земетресение от над 5 по Рихтер в Егейско море усетено и у нас
Земетресение от над 5 по Рихтер в Егейско море усетено и у насЯндекс.Метрика