Ядем по-скъпи домати заради жегата

03.08.2020 г. 09:24:38 ч.
/
Ядем по-скъпи домати заради жегата
Заради високите температури, които в Южна България дори надминаха 40 градуса миналата седмица, оранжерийните доматите са поскъпнали през предходната седмица с 14,6%. В момента на тържищата и борсите на едро килограм се търгува по 1,65 лв./кг.
“Доматите искат засенчване, а жегата в последните дни се отрази на реколтата, именно заради това продукцията е поскъпнала”, каза за “Труд” Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите. Той обясни, че оптималната температура за отглеждане на домати е около 28 градуса, ако се сравнят с 42, които бяха отчетени в Сандански, разликата е осезаема. “Другата причина е, че няма вода за напояване. Малките стопанства без напоителни системи, които разчитат на водоеми и кладенци, в момента няма с какво да поливат продукцията си”, алармира Трифонов.
Другото обяснение е, че оранжерийните домати поскъпват, защото са към края на сезона, а полските се чакат всеки момент. В момента е време и за доматите за консервиране, които в зависимост от реколтата се очакват на цени от около 0,50 лв. за килограм цена от производител. По думите му родното производство на домати ще задоволи потреблението ни, но стоката няма да поевтинее до края на сезона, като се очаква цената от производител да е в диапазона 1,50 - 2 лв. за килограм.
И при краставиците се вижда същата тенденция - цената се е повишила за седмица с 8%, като цената на едро е 1,20 лв. за килограм. При червените чушки има поевтиняване с 5,2%, средно до 1,84 лева за килограм, докато цената зелените чушки се повишава с 2,4% до 1,29 лева за килограм. Прасковите също поскъпват с 10% до 1,42 лева за килограм, тъй като и те съм края на сезона.
При хранителните продукти се вижда, че захарта поскъпва с 2,2% и се продава по 1,40 лв./кг. а цената на ориза се вдига с 2,2% и се продава по 2,32 лева за килограм.
Източник:ТРУД

Коментирайте
Подобни новини
Да се преглеждаме профилактично, съветват лекари
Да се преглеждаме профилактично, съветват лекари
Кметове на малки населени места предлагат законови промени
Кметове на малки населени места предлагат законови промени
Отменено е правителственото решение за продажба на лекарства от машини
Отменено е правителственото решение за продажба на лекарства от машини
23% от хотелите ще затворят според анкета на Националната статистика
23% от хотелите ще затворят според анкета на Националната статистикаЯндекс.Метрика