Янева е разрешавала подслушване за несъществуващи престъпления

25.03.2015 г. 09:29:00 ч.
/ ИА Добруджа
Янева е разрешавала подслушване за несъществуващи престъпления
Бившият председател на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева е подписвала разрешения за използване на специални разузнавателни средства за престъпления, които са били декриминализирани преди години. Освен това се оказва, че актовете на съдията не са секретни и Висшият съдебен съвет няма нужда от достъп до класифицирана информация, за да образува дисциплинарка срещу нея, както твърдяха членове на съвета.
Това са част от резултатите от проверка на разписваните от Янева СРС-та, научи "Дневник". Те ще бъдат предоставени на Висшия съдебен съвет, който миналата седмица отказа да образува дисциплинарно производство срещу нея, за каквото настояваше правосъдният министър Христо Иванов с мотива, че Янева се ползва от функционален имунитет, а членовете на ВСС нямат достъп до класифицирана информация.
И извън "Червеи" Янева е разрешавала неправомерни подслушвания
Става въпрос за четири искания отново на ДАНС от 2014 година, които са извън разработката "Червеи". Всички те се отнасят за престъпления, за които законът не предвижда прилагането на подслушване. Едно от тях е за престъпление по член 162, ал.3 от Наказателния кодекс - за организирана престъпна група за проповядване на религиозна омраза, а другите три са по член 253 (пране на пари), член 255 (укриване на данъци) и член 257 (престъпление против финансовата система). Последното престъпление обаче е било декриминализирано през 2006 година, а останалите законът не предвижда да бъдат разкрити чрез подслушване. По информация на "Дневник" подобни безконтролни разрешения на искания, подписани от Янева са над 100.
Срещу бившият председател на Софийски градски съд има образувана дисциплинарка за лошото управление на съда. Отказът миналата седмица съветът да образува нова проверка заради "Червеи" дава лош сигнал към председателите на окръжните съдилища в страната, коментираха юристи.

Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Кунчев: Маските ще останат задължителни много дълго време
Кунчев: Маските ще останат задължителни много дълго време
Спасовден e, капка дъжд е равна на жълтица
Спасовден e, капка дъжд е равна на жълтица
Борисов обеща да събори старата сграда и да строи нова детска болница
Борисов обеща да събори старата сграда и да строи нова детска болница
Правителството възложи на „Български пощи“ разпространението на вестници за срок от 10 години
Правителството възложи на „Български пощи“ разпространението на вестници за срок от 10 годиниЯндекс.Метрика