Ярослав Качински се готви да се върне във властта в Полша

25.09.2020 г. 09:31:22 ч.
/
Ярослав Качински се готви да се върне във властта в Полша
Най-влиятелният полски политик Ярослав Качински, лидерът на социалконсервативната партия "Право и справедливост", ще се върне по всяка вероятност в управлението като вицепремиер. Подобен ход би позволил да се тушират противоречията в управляващото мнозинство, предаде ДПА. "Всичко сочи, че Ярослав Качински ще влезе в управлението като вицепремиер", заяви пред репортери заместник-председателят на долната камара на полския парламент Ришард Терлецки.
Качински, който беше министър-председател в периода 2006 - 2007 г., досега предпочиташе да ръководи, оставайки в сянка. Затова откакто в края на 2015 г. партията му се върна на власт и оттогава неизменно управлява Полша, той не е заемал никакъв пост в изпълнителната власт.
Като вицепремиер Качински вероятно ще председателства нов комитет по сигурността, който ще упражнява надзор върху работата на министерството на правосъдието, каза Терлецки.

Именно споровете между Качински и парламентарната група на правосъдния министър Збигнев Жобро ("Солидарна Полша", която е по-малък коалиционен партньор на ПиС) доведоха до една от най-сериозните вътрешни кризи в управляващото мнозинство, откакто преди пет години то се върна на власт.
Според ПиС Жобро и лоялните му депутатите са поискали да получат прекалено голяма власт при очакваните промени в полския кабинет, което породи спекулации, че парламентарното мнозинство на ПиС ще се разпадне и Полша ще има или правителство на малцинството, или ще се стигне до предсрочни избори.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Президентът на Полша е с коронавирус
Президентът на Полша е с коронавирус
Германия с над 14 710 нови случаи на коронавирус
Германия с над 14 710 нови случаи на коронавирус
Над 50 милиона американци са гласували предварително
Над 50 милиона американци са гласували предварително
За пръв път Арктика още не е започнала да замръзва, алармираха учени
За пръв път Арктика още не е започнала да замръзва, алармираха учениЯндекс.Метрика