Радан Кънев поиска от премиера нов икономически план и смяна на финансовия министър

06.04.2020 г. 11:43:42 ч.
/
Радан Кънев поиска от премиера нов икономически план и смяна на финансовия министър
Нов икономически план, който да бъде представен от нов финансов министър, поиска от премиера Бойко Борисов евродепутът от ЕНП и "Демократична България" Радан Кънев. В обръщение до министър-председателя, публикувано във фейсбук, той иска още България да започне да прилага спасителните икономически мерки, които прилага цяла Европа. В началото на поста си Кънев уточнява, че говори от името на предприемачите, самоосигурените лица, обикновените хора и бизнес организациите, с които имал разговори през последните дни.
В края на март правителството предложи пакет от мерки за подпомагане на бизнеса. Сред тях са безлихвени заеми за бизнеса и самосигуряващите се, поемане на изплащането на част от заплатите в закъсалите компании и други. За реализацията им правителството предложи и актуализация на бюджета, която парламентът трябва да приеме на второ четене.
Сегашните мерки пораждали страх и отчаяние
Според него сегашната политика на правителството заплашва с всеобхватен фалит националната икономика и поражда страх и отчаяние, вместо да дава кураж и надежда. Радан Кънев допълва, че недостатъчните мерки и арогантното поведение на ресорните министри уронват малкото доверие на гражданите и бизнеса в управлението и представляват непосредствена заплаха и за здравните мерки на кабинета и щаба. Той вижда и опасност България да не получи финансова подкрепа от ЕС, каквато ще получат други европейски държави.

Като отбелязва, че ограниченията, наложени за забавяне на разпространението на вируса, срещат значително разбиране и подкрепа, евродепутатът подчертава, че тяхната икономическа цена е непосилна за мнозина.
"Удържането на тези мерки изисква изцяло нова икономическа политика както на национално ниво, така и за целия ЕС. Политика, която да не допусне страхът от заразата да прерасне в икономическа паника и отчаяние за бъдещето", подчертава той.
Всичко, което трябва да знаете за:
Коронавирусът (1555)Радан Кънев припомня, че Европейската народна партия, в която членува и ГЕРБ, застава зад серия мерки, които да облекчат всички засегнати. Той отбелязва, че за постигането им отделните държави в ЕС обявяват спасителни планове в размер между 10 и 30% от брутния си вътрешен продукт, докато при България става дума за 4% от БВП "при най-благосклонно изчисление").
В заключение Радан Кънев посочва и мерките, които е нужно да бъдат взети в рамките на броени дни.
 
 
Снимка:dobrudjabg.com
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Футболът у нас се завръща с публика, стадионите пълни до 30%
Футболът у нас се завръща с публика, стадионите пълни до 30%
Каракачанов потвърди, че е кум на обвиняемия Пламен Бобоков
Каракачанов потвърди, че е кум на обвиняемия Пламен Бобоков
Кражбите на ток все по-нагли, бизнесът "представен" от хотели и кръчми
Кражбите на ток все по-нагли, бизнесът "представен" от хотели и кръчми
Ансамбъл "Българе" е пред фалит заради коронавируса
Ансамбъл "Българе" е пред фалит заради коронавирусаЯндекс.Метрика