Начало >Добруджа >Общество

Радослав Симеонов:Историята помни страшни епидемии.Петър Димков е офицер с дух и вяра (АУДИО)

07.04.2020 г. 14:13:17 ч.
/
Радослав Симеонов:Историята помни страшни епидемии.Петър Димков е офицер с дух и вяра (АУДИО)
Историята като концентриран опит на поколенията  сочи, че епидемиите вървят ръка за ръка с войните.  Войните създават условия и предпоставки за масови пандемии, които покосяват цялото човечество, казва в интервю за радио „Добруджа“  Радослав Симеонов - главен експерт "Военни паметници и военно-патриотично възпитание" в МО. Радослав Симеонов, който е добричлия  акцентира върху факти от Балканската и Първата световна войни, както и популяризира малко известни данни за лечителя Петър Димков.
Най-врязваща се в историята на човечеството е т.н. „Чумна епидемия“. Тя започва в Европа през ХIV век. Епидемията убива почти половината от човечеството и е принесена от Изток, случайно чрез кораби. „Черната смърт“, както я наричат много бързо се разпостранява в цяла Европа през 1347-1350 година.  Един от факторите за падане на българските земи под османска власт, е точно тази чума, посочва историкът. Измряло е половината от населението и България е била на ръба на своя демографски потенциал.
ХIХ век е пълен с поредица  от епидемии. Много повече войници загиват от епидемии отколкото  от крушуми. Съотношението е било  9/1,  т.е  на един загинал от вражески крушум, девет поразени от епидемии. Балканската война е интересна от историческа и медицинска гледна точка, посочва Радослав Симеонов. Тогава 50% от жертвите са в резултат на холерата , която избухва в началото на ноември, когато българските войски са в окопите на Чаталджа. Тази болест тръгва от турските окопи, към българската войска. Командването е било стъписано и не успява да ограничи разпостранението на холерата в началото. Заразата е била подценена и наричана с комични имена. Направено е за да не се създава паника и войниците биват дезинформирани, обяснява ситуацията Симеонов. Една от мерките които вземат по-късно военните е да се дава на войниците преварена вода. Допускани са фрапиращи случаи за неспазване на хигиена. С каруците с които е возен хляб се извозвали и трупове. Тогава по официални данни загиват 18-20 хиляди войници. Радослав Симеонов разказва как неговият дядо заболява от холера по време на Балканската война, но младият организъм оздравява и се връща към живота.
Малцина знаят, че лечителят, знахаря Петър Димков е офицер от Българската армия. Израснал в патриотично семейство той решава, че на държавата са необходими повече офицери от колкото  лекари, разказва Радослав Симеонов.  По волята на семейството Петър Димков завършва военно училище в Санкт Петербург. По време на обучението му там в спалното помещение се развива азиатска холера.Това се случва през 1907 година. От спалното оцеляват само Петър Димков и още един войник.“Петър Димков от ранни години  е гледал смъртта в очите. Научил се е да не се страхува и да спасява“,  споделя Симеонов. Нито един войник от ротата на Димков не се разболява по време на Балканската война. Неговата рота е поставена в епицентъра на сражението и по време на епидемията е оставена на съдбата. Офицерът прилага най-точните мерки за да спаси момчетата си. Намерили са лимонтозу, чай, захар и чесън. С тези средства от народната медицина той се противопоставя на коварната болест. Благодарение на тези мерки на Петър Димков нито един войник от ротата му не се разболява. Лечителят –офицер спасява армията и от друг голям проблем-въшки. Случаят е комичен, разказва Симеонов, защото голи войници се втурват срещу врага. Дрехите им били натикани в мравуняци да изчистят въшките. Друг малко известен факт за Петър Димков е, че е раняван 8 пъти и винаги е успявал да оцелее. „Той има изключителен ду и вяра в Бога, рискува да се ръкува с болни от чума войници и е убеден, че няма да се зарази.Това показва какво значи вярата“, казва Радослав Симеонов.
 
 Цялото интервю в аудио файла:

Аудио:

Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Възможности за постигане на климатична неутралност в училищата представи НДЕФ в Добрич (ВИДЕО)
Възможности за постигане на климатична неутралност в училищата представи НДЕФ в Добрич (ВИДЕО)
Ивайло Мирчев отново ще води листата на ПП-ДБ в Добрич (ВИДЕО)
Ивайло Мирчев отново ще води листата на ПП-ДБ в Добрич (ВИДЕО)
Прогноза за времето в сряда
Прогноза за времето в сряда
Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира листата си за Добрич. Водач е отново Деница Сачева (ВИДЕО)
Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира листата си за Добрич. Водач е отново Деница Сачева (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика