Разкриха схема за източване на НОИ в Пловдив

03.12.2019 г. 17:25:45 ч.
/
Разкриха схема за източване на НОИ в Пловдив
Три милиона лева щета е била нанесена на НОИ от неправомерно отпуснати пенсии, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
В крупната схема за измами са участвали бивша служителка на НОИ, мъжът, с когото е живяла на семейни начала, и нейната дъщеря.
Това обявиха на извънреден брифинг в Пловдив шефът на полицията Йордан Рогачев, районният прокурор Чавдар Грошев и наблюдаващият Димитър Пехливанов.18 души, на които е предстояло пенсиониране, са ощетени със суми от три хиляди до 16000 лв.
На брифинга бяха показани десетина кръгли и правоъгълни печати като част от веществените доказателства, уличаващи 62-годишна бивша служителка на НОИ-Пловдив в измама в особено големи размери. Друга част от доказателствата са голяма част от изчезналите над 250 преписки от НОИ, за което по сигнали от местна медия тече проверка и се водят редица дела. Сега те свързват пряко бившата служителка от НОИ и настояща управителка на частна фирма за пенсионни услуги със схема за изготвяне на фалшиви удостоверения за осигурителен стаж, оттам с нанесена щета за около 3 млн лв на НОИ, както и щети на хората, които са пострадали в тая схема.

"Как точно е действала жената, която вчера бе задържана? Когато на хора, навършили възраст за пенсиониране, клиенти на двете и фирми, не им е стигал стаж и те са искали да си го платят, са давали парите на нея, за да плати тя в рамките на комплексна услуга. Тя е задържала парите за себе си, вместо това е изработвала заедно с дъщеря си и мъж, с когото живеят на семейни начала, УП- 30- документ, удостоверяващ стаж. Показаните днес печати са използвани с тая цел, а фирмите са отдавна закрити и архивът им не е наличен. За по-сигурно, очевидно, тя е прибрала въпросните преписки, за да не се докаже измамата. Така има хора, които сега трябва да връщат до 100 000 лв. с лихвите за начислени пенсии, сега оспорени от НОИ. Доста дела са заведени от пострадалите по тоя повод. Намерените преписки са в лошо състояние, защото са били в наводнено помещение. Схемата е била възможна благодарение на огромния хаос, който цари в архивите на предприятия и фирми, а доста от тях са направо заличени. Сред услугите, които нейните две фирми са предлагали, е издирване на загубен стаж. Вместо да го издирва, обаче, тя го е съчинявала с фалшиви документи, подправяла е и трудови книжки, за да съответстват. Клиентите й не са участвали в схемата, те са давали пари, за да си закупят стаж, така че от 18 подобни случая тя е прибрала за себе си 125 000 лв.", съобщи Чавдар Грошев, районен прокурор от Пловдивската районна прокуратура.
Задържаната жена е била служител в НОИ в периода 1985- 2009-та година. През 1992 година е била уволнена, но съдът я връща на работа./БГНЕС
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката



Яндекс.Метрика