Начало >Добруджа >Общество

Рег. директор на ДАИ-Варна отрече твърденията за подкупи и претоварване на камиони (АУДИО)

23.09.2021 г. 14:01:31 ч.
/
Рег. директор на ДАИ-Варна отрече твърденията за подкупи и претоварване на камиони (АУДИО)
 „Категорично отричам , твърденията на бившите депутати  и за списъци и за обаждания по  телефона във връзка с претоварването на тежкотоварни автомобили“, каза в ефира на радио Добруджа  Пламен  Цолчовски, директор на Регионалната дирекция на ДАИ-Варна, към която се числят три района-Добрич, Шумен и Варна.
„Прочел съм статиите, свързах се с Йордан Апостолов, водихме няколко разговора. Никакви списъци към никого не са спускани, нито аз съм предоставял данни на служители и не толерирам никого“,  уверява Цолчовски. Той твърди, че идва от службите  противодействали на корупцията, работил е като шеф на Вътрешна сигурност –Варна и ДАНС и няма да позволи подобни рецидиви, като подкупи и пренасочване на контрола.  Няма чадър над нито една фирма, посочва още регионалният шеф на автомобилната инспекция.
„Всички твърдения, които г-н Апостолов коментира, следва и могат да бъдат проверени по НК. Следва да се знае кой, кога, къде и как“, коментира Цолчовски. Той е помолил Йордан Апостолов да му изпрати информация и конкретика, която да бъде проверена. Ако превозвач бъде уведомен за порочни практики ,следва управителят на фирмата да дойде и да депозира заявление, да се извърши последваща проверка, обяснява регионалният директор.
 
 Припомням бивши  депутати  започваха  кампания под мотото „Не претоварвай“. Тя засяга претоварването на тежкотоварни автомобили със зърно и по темата се заговори усилено  след катастрофата в Айтос от 13 септември при която загинаха трима души. Като производител и предприемач Йордан Апостолов, който беше депутат от НФСБ в 44-ото НС твърди : Фирмите превозвачи плащат на ДАИ, за да не глобяват претоварените камиони. Пред екип на МГ“Добруджа“  Апостолов казва, че  се раздават пари от транспортните фирми и  това се знае и от служители на ДАИ.
Новият шеф на ДАИ декларира готовност за всякакви проверки. Той счита, че има възможност водачите на МПС да подвеждат своите управители. Пламен Цолчовски посъветва, сигнали да се дават на място в областните поделения на ДАИ. Като компетентни органи на прокуратурата може да образуват съдебно производство.
„Готов съм да приема не само г-н Апостолов, но и всеки с твърдение за корупционно поведение“,  посочва Цолчовски.
Той обяви,че в регионалната дирекция и поделенията на автомобилната инспекция има недостиг на кадри, а предотвратяването на корупционни практики трябва да залегне със законодателни мерки.
2623 проверки на автомобили извършващи превоз са извършили инспекторите на ДАИ, 242 проверки са на предприятия извършващи обществен превоз. Това са два пъти повече резултати от колкото миналата година, посочва директорът.

 Появи се  информация, че камионът, заради който загинаха хора в Айтос  е бил претоварен вместо с 25 тона е бил натоварен с 41 тона зърно и при движение с превишена скорост е причинил катастрофата, Цолчовски информира за нарушения с техническото състояние на автомобила. При допълнителна проверка от ДАИ са установени слабости свързани с техническия преглед на МПС. Не е била извършена проверка на кормилната система, не е извършена проверка на осите. Не са били проверени колелата и гумите. Четири акта са съставени на пункта, където камиона е минал технически преглед. Не е потвърдено претоварването на камиона със стока.
Текущи проверки извършват три екипа на областите Добрич, Варна и Шумен във връзка с училищните автобуси за сигурността на децата.

Във връзка с подаден сигнал за претоварване на камиони с конкретен адрес, веднага е била изпратена проверка, но  нарушение не е установено, посочва Пламен Цолчовски. По думите му е възможно камионът да се е върнал и да е разтоварил в зърнобазата. На друг обект е установено претоварване, но водачът представил разрешително от АПИ.

 За периода от януари до септември 2021 година са били разпитани 19 642 лица във връзка с товаренето на МПС.  Общо 1440 акта са съставени за нарушения.За претоварване са съставени 32 акта, за нарушения с пътници 96 акта, за таксиметрови превози 43 и за технически прегледи 14 нарушения.
 

Аудио:


Коментирайте
Подобни новини
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
Времето на 27 април
Времето на 27 април
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика