Начало >Добруджа >Култура

Романът на Дияна Боева „Невинни“ – история, в която продължаваме да живеем (ВИДЕО)

03.12.2020 г. 14:32:31 ч.
/
 Романът на Дияна Боева „Невинни“ – история, в която продължаваме да живеем  (ВИДЕО)
Романът на Дияна Боева „Невинни“ вече може да се намери по книжарниците. Това е втори роман на младата авторка, продължение на книгата „Писма за оригами“  излязла през 2016 година.  Докато първият роман е двупластов, сюжетът се   развива  през петдесетте и осемдесетте години  и се градира върху дневника на една жена от комунистически лагер и живота на нейните наследници, то сега  в „Невинни“ действието ни пренася в 90-те на миналия век: произтичащите от Лукановата зима мракобесни времена. Времето на Беров на Филип Димитров. Отново се срещаме със запомнящите се персонажи… Романът ни внушава края на една епоха и предстоящите пълни с неизвестност времена – дотолкова, доколкото още не са претворени от авторката в евентуално продължение до трилогия или дори тетралогия, обяснява Дияна Боева. Тези, които четоха първата книга „Писма за оригами“, ми казаха, че е незавършена история, признава авторката в интервю за МГ“Добруджа“.
 
„Самата история при мен е рамка, това не е нещо, в  което се задълбочавам. Приятели ми казват, че ако изведат героите ми от онова време, могат да съществуват където си поискат“, разказва Боева. По думите и между героите има някакъв слой, нещо тънко което не допускат  да им влияе. Това не е в никакъв случай потапяне в политиката, не е публицистика, разграничава се авторката. Според нея литературата и политиката са два отделни времеви пласта. „Моите герои са в търсене на себе си и на света и попадат в едно странно безвремие“, споделя Дияна Боева. Книгата има двама редактори Христо Боев преводач от румънски  и английски език и съпруг на авторката и Веселин Веселинов политически емигрант в  Канада. Според Веселинов героите на Дияна Боева избягват конфликти и катарзиси, обяснява си го с българската действителност, която все още не е до край изречена гласно.
 
„Моята книга не е просто антикомунистическа, не искам да вляза в клишета, искам да опиша хора, които живеят своя живот в една тоталитарна система, която не им позволява да бъдат себе си. В романите има една затрогваща нишка каквато е дневникът на Ели Хаджидимитрова в първата книга и дневничето на нейната внучка във втората.
 
Две години  от времето си  е дала Дияна Боева за книгата си, сравнително по-лесно и по-спокойно било писането. Части от първата книга  са преведени  на френски, би могло книгите да се преведат, но това не е цел на филолога Боева.
Написан  и издаден по този начин, романът „Невинни“, който по думите на Боева е и морски роман  трябва да има продължение.
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
1000  читатели по-малко са ползвали услугите на РБ „Дора Габе” в Добрич през 2020 г. (ВИДЕО)
1000 читатели по-малко са ползвали услугите на РБ „Дора Габе” в Добрич през 2020 г. (ВИДЕО)
Културен афиш в Добрич за периода 18 - 24 януари
Културен афиш в Добрич за периода 18 - 24 януари
Школите по изкуства в Добрич излизат на протест, настояват за отваряне на залите (ВИДЕО)
Школите по изкуства в Добрич излизат на протест, настояват за отваряне на залите (ВИДЕО)
Културен афиш на община Добрич за времето от 11 до 17 януари
Културен афиш на община Добрич за времето от 11 до 17 януариЯндекс.Метрика