Румен Радев: Трябва да има машинно гласуване

09.12.2019 г. 16:11:39 ч.
/
Румен Радев: Трябва да има машинно гласуване
Да, струва пари, но трябва да имаме машинно гласуване. Това каза президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.
Президентът инициира среща с представители на Централната избирателна комисия днес.
Президентът каза, че получил подробни доклади, така както изискал, и от МВР, ДАНС и от прокуратура. Той посочи, че липсата на представител на изпълнителната власт не отменя нейната отговорност пред гражданите и закона за провеждането на честни и открити избори.
Румен Радев посочи, че целта на срещата е на институционално и експертно ниво да се идентифицират проблемите, да анализират причините, да се чуят техните предложения за промени такива, че да отиваме към подобряване и то значително на изборния процес, а след това президентът ще проведе и консултации с политическите партии.
„Когато говорим за честни избори на всички ни е и ясно, че в демократичния свят няма универсални правила, които да водят към идеални избори. Идеални избори няма, това е една огромна организация, тя обхваща всички хора в държава и е нормално да има проблеми, но не е нормално когато тези проблеми излизат извън една общоприета обществена рамка, а на последните местни избори, според мен в редица отношения ние излязохме от тази рамка. Трябва да си извлечем сериозни поуки и най-вече да предприемем и то енергични действия, защото времето до следващите избори съвсем не е толкова далече предвид на огромия обем от работа, която трябва да бъде извършена”, каза Радев.

„За мен абсолютно неприемлив процент недействителни бюлетини за общински съветници. Това не може да бъде процент за една нормална европейска държава. Огромен брой сгрешени бюлетини”, каза той и добави, че говорим също така за разминавания в избирателните списъци. „Тук са и медиите, благодаря за вашето участие, но имаме име проблеми със спазването на закона и от социологическите агенции и от медиите, които влияят на мнението на гражданите в една или друга посока”, заяви той. „И разбира се, големите проблеми и предизвикателства пред нас това са корпоративния вот и купеният вот”, добави Румен Радев.
Президентът посочи, че трябва да имаме машинно гласуване. За дистанционно електронно гласуване Румен Радев каза, че трябва категорично да се ускорят темповете за работа по него. За машинното гласуване, президентът каза, че възложил на неговия екип такава задача и посочи, че в Бюджет 2020 няма пари за откриване на процедура за закупуване на машини. „И това е моят въпрос от къде и как ще се осигури финансирането, кога ще започне процедурата, ние трябва да направим така че този път поне, поне този път 6 месеца преди следващите избори всичко да е по местата си”, заяви държавният глава. /БГНЕС
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Актуализират методиката на машините за гласуване
Актуализират методиката на машините за гласуване
Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина
Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина
ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ
ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ
ЦИК започва прием на документи за НПО наблюдатели на изборите
ЦИК започва прием на документи за НПО наблюдатели на изборите



Яндекс.Метрика