Начало >Добруджа >Общество

Руската общност в Добрич посрещна Старата Нова година (ВИДЕО)

14.01.2020 г. 15:21:46 ч.
/
Руската общност в Добрич посрещна Старата Нова година (ВИДЕО)
Две седмици след посрещането на Новата година, на 14-ти януари  отново е време за празник. Голяма част от  живеещите в Русия, на тази дата, отбелязват   Старата Нова година и това се случва с тържества и богати трапези  в нощта на 13-ти срещу 14-ти януари. Празникът води своето начало  от  миналия век. След последната революция , когато се слага край на Руската империя и се поставя началото на Съюзът на съветските социалистически републики, се стига и до смяна календара. Именно замяната на юлианския календар с григорианският, е причина за старите и нови празници. „От много години насам всички  се събираме и заедно празнуваме Старата Нова година”,  споделя Лариса Димитрова – председател на Руското дружество „Берьозка” в Добрич.  
Традиционни блюда за трапезата, в нощта на 13-ти срещу 14-ти януари, са свинско печено, ориз със стафиди и мед, пелмени с късмети и най-вече палачинки, които се раздават на коледарите, разказват Ани Атанасова и Надежда Ковачева, които повече от 40 години живеят в Добрич, но семействата им почитат както българските, така и руските традиции.
  Във всяка къща се вари каша в гърне, като според народните поверия, ако кашата кипне, то домът ще бъде споходен от беда. В случай, че гърнето се пукне, то  там ще се настани болестта, а ако тя е сладка и вкусна, то в домът ще има  радост и щастие. Спазвайки традицията, елхите в  домовете им, остават украсени до 14-ти януари.
Руската общност в Добрич и региона наброява около 360 души и този брой непрекъснато нараства с присъединяването на така наречените от тях  „нови руснаци” или руските граждани, които след своето пенсиониране, решават да се заселят да живеят в България”, казва Надежда Ковачева. По думите на Лариса Димитрова животът в руското дружество е много интензивен и наситен със събития, както за малки, така и за големи. Почитат се всички национални и официални  празници.
 
Репортаж на Даниела Русева и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Дете на 4 години е с COVID-19, 14 са новите случаи у нас
Дете на 4 години е с COVID-19, 14 са новите случаи у нас
Купесто-дъждовна облачност в последния майски ден
Купесто-дъждовна облачност в последния майски ден
"Да се захванем заедно да почистим Добрич" - втора инициатива на ДоброЖънци
"Да се захванем заедно да почистим Добрич" - втора инициатива на ДоброЖънци
Обувният бизнес в Добрич търси 40 машинни оператори и над 20 шивачи за шиене на обувки
Обувният бизнес в Добрич търси 40 машинни оператори и над 20 шивачи за шиене на обувкиЯндекс.Метрика