Начало >Добруджа >Общество

С "Еньовски венец" посрещат в Стария Добрич (ВИДЕО)

24.06.2019 г. 16:15:19 ч.
/
С  "Еньовски венец"  посрещат в Стария Добрич (ВИДЕО)
Макар и по-скромно, но и тази година на Еньовден фармацевтите от Билковата аптека в АЕМО "Старият Добрич" са се погрижили да има поне "Еньовски венец", под който всеки желаещ да мине за здраве и късмет, разказва управителят на аптеката Лили Манова. Венецът символизира празника на билката и на фармацията като цяло, продължава Манова. Тя не пропуска да спомене  празника на фармацевтите преди 2 дни в курорта Боровец, където е бил направен отчет за дейността на съюза, били са посочени най-активните в бранша и е в скоро време ще бъде обявено и лекарството на годината. Това ще бъде лекарството с най-голям авторитет, предполага Лили Манова и споделя, че в аптеката, която тя управлява най-много се купува аналгин. И това е статистика, която е валидна вече от години. Може да се каже, че за българина, в частност за добруджанеца това е незаменимото лекарство, което е с действително доказан ефект.
Що касае празника Еньовден, управителят на Билковата аптека в Добрич казва, че тяхната цел през годините е била да възпитат у нашите съграждани интерес към билките, билкотерапията и то така, че всеки сам да пожелае да отиде сред природата и да си набере подходящите билки. Не е тайна, че за България казват: За всяка болка тук има билка, припомня Ивелина Романова от Регионалния исторически музей, която идва специално, за да премине под венеца.
Любимата билка на Лили Манова е лайката, която тя нарича "царица на билките", защото се ползва за много неща, има добър аромат и полезни качества. Тя също така признава, че лавандулата в Добруджа много й радва окото и си спомня преди години как е мечтала полята с тютюн да бъдат заменени с билкови насаждения. Сега това нейно желание се сбъдва, което я прави особено щастлива. Жълто, зелено и лилаво по добруджанските полета  е прекрасна комбинация, усмихва се доволно Лили Манова.  
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 22 септември
Времето на 22 септември
Деца се забавляват на фестивала "Хлябът, който ни свързва" в Добрич (СНИМКИ)
Деца се забавляват на фестивала "Хлябът, който ни свързва" в Добрич (СНИМКИ)
Читалището в кв.Рилци отбеляза 80-а годишнина  с празничен концерт
Читалището в кв.Рилци отбеляза 80-а годишнина с празничен концерт
От ВМРО втори регистрираха в ОИК-Добрич листата си с кандидатите за съветници
От ВМРО втори регистрираха в ОИК-Добрич листата си с кандидатите за съветнициЯндекс.Метрика