Начало >Добруджа >Общество

С камери в скейт зоната слагат начало на видеонаблюдение заради вандализма в парка (ВИДЕО)

20.01.2021 г. 16:34:50 ч.
/
С камери в скейт зоната слагат начало на видеонаблюдение заради вандализма в парка (ВИДЕО)
Пореден вандалски акт се случи на територията на градския парк „Св. Георги“ в град Добрич. Павета, изкъртени от настилката на алея до скейт зоната, се озоваха върху замръзналата повърхност на езерото в парка. Това вече се е случвало многократно. Вандалските актове през последните 1-2 години са толкова много, че вече не ги броим. И това става, въпреки че има осигурена жива охрана, каза за медийна група „Добруджа“ Симеон Иванов – директор на ОП „Устойчиви дейности и проекти“, ангажирано с поддръжката на парка. В тази връзка има идея още тази година да се монтират две камери в района на скейт парка. С тях ще се сложи началото на видеонаблюдение, което в един следващ етап да обхване целия парк, обясни Иванов.
800 декара е площта на добричкия парк. Само езерото е 20 декара, уточни той. Прояви на вандализъм има почти всеки ден. Според директора на общинското предприятие, в конкретния случай, паветата от алеята са полетели към езерото с цел да бъде счупен леда на повърхността.
Вандалите нямат предпочитания към конкретни елементи от средата. Обект на техния интерес е всичко, което може да се вдигне, премести и др. Към езерото политат камъни, павета, кошчета за смет, но сме вадили от там и цели пейки, каза още Иванов.
При охраната на парка в Добрич се акцентира на тъмните часове на денонощието. През нощта територията му се обхожда постоянно от 4-ма охранители, като за целта територията на т. нар. от добричлии градска градина е разделена на 4 района и всеки от охранителите обикаля и осъществява контрол в определена зона. Това обясни за медийна група „Добруджа“ Георги Панов – директор на ФСБ-СОД Добрич. От миналата година има и един охранител през деня. Според Панов този брой на охранители през деня и нощта е съвсем достатъчен. Той обясни, че въпреки схващането, че най-често вандалите се развихрят през нощта, много от случаите на вандализъм са в светлата част на денонощието. Случвало се е охранителите, заедно със служителите на ОП „Устойчиви дейности и проекти“, да хващат малолетни в момент на изкъртване на павета, но предвид възрастта им няма как да се стигне до по-сериозни санкции.
Разбира се, че винаги може да се сложи по-сериозна охрана, да има повече на брой охранители, но това са хиляди левове, които трябва да се отделят от Община Добрич. Въпросът е дали Общината може да си позволи да направи подобно вложение, за да се опази нещо, което е направено за добричлии и гости на града, коментира Панов. Вариант за по-добра превенция е осигуряването на видеонаблюдение, което технически ще подпомогне охраната на парка, каза още Георги Панов.
 
Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето на 8 март
Прогноза за времето на 8 март
Саша Гинкова спечели осмомартенското рали в Добрич (ВИДЕО)
Саша Гинкова спечели осмомартенското рали в Добрич (ВИДЕО)
Вестник ГЛАС: Младите добруджанци Янул Димитров и Десислава Бонева - отличени с националния приз  „Студент на годината”
Вестник ГЛАС: Младите добруджанци Янул Димитров и Десислава Бонева - отличени с националния приз „Студент на годината”
 Днес и утре в Добрич се провежда инициативата „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”
Днес и утре в Добрич се провежда инициативата „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”Яндекс.Метрика