Начало >Добруджа >Общество

С онлайн фестивал читалище „Български искрици” посрещна Баба Марта

01.03.2021 г. 15:41:30 ч.
/
С онлайн фестивал читалище „Български искрици” посрещна Баба Марта
Народното читалище по практическа история и занаяти „Български искрици” събра чрез онлайн фестивал в навечерието на Баба Марта българи от 12 различни места в Европа, обединени от идеята да съхраняват българските традиции и да ги предават на идващите поколения. „Мартеницата – нишката, която ни свързва” бе възможно най-точното име за срещата във виртуалното пространство, осъществена по идея на добричкото читалище. Фестивалът премина в духа на посланията, които носи този чисто български обичай. Наред с пожеланията за здраве, благополучие и дълголетие участниците в онлайн фестивала си припомниха и посланието, което носи легендата за мартеницата – червено-белия конец е нишката, която свързва българите по света. Децата от НЧ „Български искрици” и от 11-те български общности в чужбина показаха изработените от тях мартеници и след жребий определиха всеки от специално подготвените за фестивала червено-бели амулети за коя точка на Европа ще пътува. Момичетата от школата по везба към НЧ „Български искрици” показаха не само познатата сръчност, а и отлични познания за смисъла на обичая, различните техники при изработването и  значението на всеки един елемент при направата на мартениците. От школата по жива история представиха легендата за мартеницата чрез жива картина и върнаха участниците във фестивала към времето на кан Кубрат и неговите синове и заветът към българите, че силата е винаги в единството. В живата картина се включиха децата от всички школи и приятели на читалището. Консултант за историческата достоверност бе реконструкторът Йордан Сивков, с чиято помощ бе осигурен голяма част от необходимия реквизит.
Всеки един от участниците във фестивала представи как в неговата общност се празнува Баба Марта. Таврийските българи бяха украсили с мартеници дърво в украинския град Бердянск. От гимназията в Тараклия представиха обичаят във вида съхранен отпреди 200 години, когато предците на днешните бесарабски българи са напуснали родните си места. Мартеници, изработени от сръчни детски ръце показаха и сънародниците ни в Западна Европа. Всяка българска общност – участник във фестивала имаше възможността да представи своята родолюбива дейност във видеоклип. Всички заедно се насладиха на изпълненията на самодейните състави към българските общности зад граница.
В онлайн фестивала участваха Асоциация „Балкани” – гр. Мелитопол, Украйна; Неделно училище „Васил Левски” – гр. Бердянск, Украйна;  Български теоретичен лицей „Васил Левски” – гр. Кишинев, Молдова; Ансамбъл „Изворче” и гимназията в гр. Тараклия, Молдова; гимназията в с. Кайраклия, Молдова; Фолклорна група „Булгарика” – Варшава, Полша; Фолклорна група „Сборенка” – Берлин, Германия; Сдружение „Будилник” в Бремерхафен, Северна Германия съвместно с Българско неделно училище „Аз съм българче” – Бремен, Германия; Асоциация за български културен обмен – Милано, Италия. Видеоклиповете на участниците в онлайн-фестивала могат да се видят на Фейсбук-страницата на Народно читалище „Български искрици”.
Деца, родители и ръководители на школи и клубове в НЧ „Български искрици” съпреживяха Баба Марта с нашите сънародници извън границите на Родината, осъзнавайки, че България е там, където има българи,опазили националната памет, които тачат традициите на народа ни и полагат грижи за тяхното съхранение.

Коментирайте
Подобни новини
2 май ще бъде неучебен в Добрич, 6 дни ваканция за учениците в началото на май
2 май ще бъде неучебен в Добрич, 6 дни ваканция за учениците в началото на май
Ученици от СУ „Св. Климент Охридски” в Добрич се включиха в сесия на Европейския парламент (ВИДЕО)
Ученици от СУ „Св. Климент Охридски” в Добрич се включиха в сесия на Европейския парламент (ВИДЕО)
Новата хитова комедия на добричлията Николай Павлов тръгва по кината от днес (ВИДЕО)
Новата хитова комедия на добричлията Николай Павлов тръгва по кината от днес (ВИДЕО)
Радослав Симеонов: Откритият в Тутракан музей съчетава водещите стандарти в музейното дело
Радослав Симеонов: Откритият в Тутракан музей съчетава водещите стандарти в музейното дело



Яндекс.Метрика