Сачева: Прехвърлянето на болничните няма да реши проблема със злоупотребите

13.02.2020 г. 13:31:11 ч.
/
Сачева: Прехвърлянето на болничните няма да реши проблема със злоупотребите
По темата за болничните очакваме утре да получа окончателния доклад от комисиите в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), така че конкретни предложения тогава ще можем да кажем пред обществото и съответно да ги коментираме.
Това каза социалният министър Деница Сачева по повод исканията, заявени от общопрактикуващи лекари по отношение на болничните, предаде репортер на БГНЕС.
Според Сачева, тъй като доста силно беше говоренето по темата за фалшивите болнични, е нормална реакцията от страна на лекарите за това, че не трябва да слагаме акцент единствено и само върху лекари, които издават фалшиви болнични. Така че в това отношение, тя посочи, че ще чуят всички мнения.
Социалният министър отбеляза, че основно трябва да работят по отношение на контрол и превенция. „Така, че повечето мерки, които се очаква да бъдат приети от НСТС, или поне обсъдени, ако не са приети там, те са свързани именно с повишаване на ефективността на контрола и взаимодействието между МЗ, НОИ и службите по трудова медицина, като едно от искания е и да има представители и на национално представителните организации, и на работодателите, и на синдикати в тези комисии тогава, когато трябва да се извършат по-сериозни и по-големи проверки“, каза Сачева.
На въпрос да разбираме ли, че темата за изплащането на първите три болничните не стои на дневен ред, министърът каза: „Стои на дневен ред, но на този етап няма решение и по-скоро държавата не подкрепя това да изплаща тези три дни болнични по причините, свързани с това, че ние работим в условия на ограничен бюджет, в който трябва да имаме различни приоритети, които трябва да могат да бъдат изпълнени. Това би струвало около 200 млн. на държава. Така, че изборът тук е дали искаме да инвестираме тези 200 млн. в конкретни политики или искаме да ги инвестираме в изплащане на болнични”.
„От друга страна увеличаването на разходите за такъв тип плащания от бюджета би трябвало да постави и въпросът откъде ще дойдат приходите. Тоест, съгласни ли сме да увеличаваме разходите на бюджета същевременно с това и да увеличаваме данъците? Това са едни въпроси, на които трябва да се отговори”, продължи Деница Сачева.

„Последното, което искам да кажа е, че ако ние се борим с това, че има фалшиви болнични, тоест, ако се борим с това, че хората взимат болнични без да имат нужда от тях или лекарите ги изписват без да имат нужда от тях, или работодателите по някакъв начин злоупотребяват с тях, аз не виждам как мярката с прехвърлянето на средствата от работодателите към държавата ще реши това. Защото това няма да реши проблема със злоупотребите”, заяви Деница Сачева. /БГНЕС
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
ПП-ДБ при президента: Взеха папката с втория мандат и я върнаха празна
ПП-ДБ при президента: Взеха папката с втория мандат и я върнаха празна



Яндекс.Метрика