Сам Мендес получи голямата награда на гилдията на режисьорите

26.01.2020 г. 10:58:26 ч.
/
Сам Мендес получи голямата награда на гилдията на режисьорите
Британският режисьор Сам Мендес получи наградата на гилдията на режисьорите в САЩ за изключително постижение в игрален филм за историческата драма "1917". Това се счита за най-голямото отличие при наградите на гилдията на режисьорите, които са силен показател за предстоящите оскари. Откакто от 1948 г. гилдията дава награда за най-добър игрален филм, едва 7 от победилите филми не са прибирали "Оскар".
"Бях изключително щастлив да спечеля тази награда преди 2 десетилетия", каза в речта си Мендес, визирайки 1999 г., когато грабна отличието за "Американски прелести". Тогава филмът беше и събитието на оскарите, получавайки 5 награди в най-важните категории, включително за най-добър филм, за режисура, като Кевин Спейси завоюва "Оскар" за главна мъжка роля.
Действието във филма се развива в един-единствен ден през април 1917 г. В един дълъг кадър са проследени преживяванията на двама британски войници, изпратени във вражеската територия като съгледвачи, за да спрат атака към оттеглящи се германски войници. Оттеглянето се оказва капан и изгубили връзка със своята част, двамата се оказват единствената надежда за спасяването на живота на стотици британски войници.
Наградата за дебютен игрален филм отиде при Алма Хар’Ел за Honey boy, повдигащ проблема за децата с родители алкохолици. Стивън Богнар и Джулия Райхарт получиха отличието в категорията за документален филм за "Американска фабрика" - разказ за това как закрита фабрика на "Дженеръл мотърс" е открита наново, но с китайски работници. Лентата е първият филм, продуциран от Барак и Мишел Обама чрез тяхната компания Higher Ground Productions.
Бил Хейдър получи наградата за комедиен сериал за "Бари", а Йохан Ренк - тази за най-добър минисериал за "Чернобил", който бележи изключително успешен фестивален сезон. Никол Касел пък си отиде с наградата за най-добър драматичен сериал за Watchmen. Това затвърди позициите на HBO, тъй като и трите сериала са продукции на компанията.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Съвместно заседание на правителствата на България и на Гърция ще се проведе в Александруполис
Съвместно заседание на правителствата на България и на Гърция ще се проведе в Александруполис
Самоличностите на 13-те свидетели по делото MH17 остават секретни
Самоличностите на 13-те свидетели по делото MH17 остават секретни
Почина бившият президент на Египет  Хосни Мубарак
Почина бившият президент на Египет Хосни Мубарак
В Япония почина най-възрастният мъж на планетата
В Япония почина най-възрастният мъж на планетатаЯндекс.Метрика