Самолетите на "Боинг" са уязвими от някои мобилни телефони

18.07.2019 г. 13:46:12 ч.
/
Самолетите на "Боинг" са уязвими от някои мобилни телефони
Потенциално стотици самолети на "Боинг" от моделите 737 и 777 в света летят с опасни системи за управление, които са уязвими от мобилните телефони на пътниците, съобщава в четвъртък агенция Блумбърг нюз, цитирайки доклада за безопасност на Федералната авиационна администрация от 2014-а година.
Уязвими от мобилните телефони са дисплейните устройства, направени от компанията Honeywell International, въпреки че засега е известен само един случай, в който всичките шест дисплея в пилотската кабина на "Боинг" 737 са изгаснали. Това е било причинено от софтуерен проблем, който е бил поправен и тестван по време на полет, предава БНР.
Повече от 1300 самолета на "Боинг", регистрирани в САЩ, са били оборудвани с екрани в пилотската кабина, уязвими от Wi-Fi смущения , от мобилни телефони и дори от извънчестотни устройства, като например метеорологичен радар, според Федералната авиационна администрация (ФАА).
Това е накарало ФАА да даде на авиокомпаниите срок до ноември 2019-а година да заменя произведените от Honeywell International Inc. дисплейни устройства в пилотските кабини.
Днес потенциално стотици самолети по света все още летят с опасните системи, цитирани в доклада на ФАА.
Критичните за всеки полет данни на дисплеите, включително за въздушната скорост, надморската височина и навигацията, рискуват да изчезнат и "да доведат до загуба на самолетния контрол на височина, която е недостатъчна, за да бъде възстановена", се посочва в бюлетина за безопасност на ФАА, известен още като директива за летателна годност.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Земетресение 5 по Рихтер в Гърция
Земетресение 5 по Рихтер в Гърция
Адвокатите на Тръмп: Импийчмънтът нарушава конституцията
Адвокатите на Тръмп: Импийчмънтът нарушава конституцията
Гръцки ресторантьори обжалват забраната за пушене
Гръцки ресторантьори обжалват забраната за пушене
Нелегалната миграция в ЕС с най-ниски нива от 2013 г.
Нелегалната миграция в ЕС с най-ниски нива от 2013 г.Яндекс.Метрика