Санкцията за отсъстващи от училище деца ще задълбочи бедността в страната

21.03.2019 г. 10:47:18 ч.
/
Санкцията за отсъстващи от училище деца ще задълбочи бедността в страната
Предложените наказателни санкции - детските надбавки да се спират за една година, ако детето има повече от 5 неизвинени отсъствия за 1 месец, ще бъдат контрапродуктивни и няма да задържат децата в училище, каквато е политиката на управляващите, а напротив, ще ги отблъснат. Това коментира пред БНР председателят за Националната мрежа за децата, която обединява над 150 организации в страната, Георги Богданов, по повод предложението на ГЕРБ като изменение на Закона за семейните помощи за деца. Текстовете се очаква да бъдат внесени в парламента тази седмица. „Бедността сред децата е огромна. Почти всяко второ дете у нас живее в риск от бедност. В Европейския съюз сме страната с най-висока бедност. Най-голям проблем е, че с това бедността ще се задълбочи още повече. А бедността кара децата да не се връщат в училище. Те започват да работят, да гледат по-малките си братя или сестри“, каза още Богданов в предаването „Хоризонт до обед“.
Той подчерта, че това е наказание спрямо бедните деца, но „бедността не е само сред етническите групи, бедността е сред всички“.
„Тази санкция няма да бъде насочена към богатите родители, деца от богати семейства не ходят на училище – скучно им е, бягат от клас, пътуват, ходят на ски училище. Най-големият проблем е, че ГЕРБ се опитва да наложи един националпопулистически елемент, взет от ВМРО. Това е недопустимо. Етнизирането на българското образование е пагубно и за българите, и за ромите, и за всички, които учат. Най-голям проблем ще има за всички училища. Бедните деца, които ще бъдат наказвани, няма да се връщат отново в училище, защото ще бъдат карани да работят, ще има насилие в семейството и кризите в тези бедни семейства ще бъдат много големи“.
„Това е популизъм, не реално действие за помощ на българските семейства", категоричен е Георги Богданов.
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Спират ежедневните брифинги на щаба
Спират ежедневните брифинги на щаба
Правителството отпусна над 3 млн. лева за ремонти в манастири
Правителството отпусна над 3 млн. лева за ремонти в манастири
В Шумен задържаха съдебен заседател, издирван от Италия
В Шумен задържаха съдебен заседател, издирван от Италия
Борисов: На 15 юни падат всички мерки, освен социалните
Борисов: На 15 юни падат всички мерки, освен социалнитеЯндекс.Метрика