Начало >Добруджа >Култура

Сашо Серафимов събра в книга темата на двуногата душа (ВИДЕО)

05.10.2020 г. 14:43:12 ч.
/
Сашо Серафимов събра в книга темата на двуногата душа (ВИДЕО)
Излезе от печат новата осма книга на добричкия поет и писател Сашо Серафимов. Тя носи заглавието „Натрупване на незнание“.
За  стихосбирката „Натрупване на незнание“ на Серафимов, повече от ласкаво  пише в „Книжни четвъртъци“ Георги Цанков: „Понякога е ужасно трудно да напишеш едно изречение. Като че ли това е най-важният въпрос, сякаш си на въжето и трябва да се спасиш. А спасение няма.“ Преходът от политическия памфлет до поетичната изповед изглежда извънредно труден, но не и когато става дума за лириката на Сашо Серафимов.“ Книга „Натрупване на незнание“,  е издадена от „Жанет 45“ с чудесното оформление на художника Христо Гочев. От издателството издават вече трета книга на добричлията.

На 7 октомври в рамките на „Нощ на литературата“ Сашо Серафимов е поканен от РБ “Дора Габе“ във времето от 17 до 20 часа. За първи път добричката аудитория ще се срещне с новото заглавие „Натрупване на незнание“. В ефира на радио „Добруджа“ се състоя радио -премиерата на книгата.

„Човек, колкото повече трупа  години все повече се сеща, колко малко знае. Трудно е да обхванеш всичко. Ние не сме енциклопедисти, минало им е времето още през средните векове“, така Сашо Серафимов оправдава заглавието „Натрупване на  незнание“. Поезията както математиката и физиката са едни космически пространства, в които човек се чувства като един атом, отдалечен от всичко, допълва поетът. По думите му би могъл да се чувства и стожер, но единственият стожер си остава любовта. Темата на поредната стихосбирка е темата на душата, подсказва авторът. „Двуногата душа върви през света, вижда, усеща, разкрива своите сетива и търси сетивата на другите за да хване сламката“, казва поетът. Книгата е като една отворена бъчва, всеки може да пие от нея, друг е въпросът дали ще усети вкуса на виното, разсъждава авторът, който не е срещал още читателя очи в очи. Книгата съвсем не е излята на веднъж, поетът има труден за писане период след 2013 година.
 
Серафимов  е роден е през 1953 в Добрич . Поетичната му книга „Старците умират в края на града“ от 2013 г. получи номинация за наградата на името на „Христо Фотев“ и приза „Дамян Дамянов“. Негови са - „Дума свободна“, „Дарителят на сънища“, „Синият поглед на дървото“, „Потъване на светлината“.  Серафимов е главен редактор на  вестник и списание сега „Антимовски хан“, но не смята за необходимо да помества свои литературни текстове по страниците на изданието.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева  и Стефан Калев
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
 Романът на Дияна Боева „Невинни“ – история, в която продължаваме да живеем  (ВИДЕО)
Романът на Дияна Боева „Невинни“ – история, в която продължаваме да живеем (ВИДЕО)
Кукленият театър в Добрич чака децата в пълна безопасност с над 20 постановки (ВИДЕО)
Кукленият театър в Добрич чака децата в пълна безопасност с над 20 постановки (ВИДЕО)
Ванина Григорова от Студио „Сарандев“ с видеоклип към песента „Един за друг“ на композитора Минко Ламбов
Ванина Григорова от Студио „Сарандев“ с видеоклип към песента „Един за друг“ на композитора Минко Ламбов
Излезе новият роман на Дияна Боева
Излезе новият роман на Дияна БоеваЯндекс.Метрика