САЩ: Българското правораздаване остава корумпирано, неефективно и безотчетно

18.03.2019 г. 09:39:20 ч.
/
САЩ: Българското правораздаване остава корумпирано, неефективно и безотчетно
България има проблеми с физическото насилие над задържани и обвинени от властите; в затворите и арестите условията са тежки; в правораздаването има корупция, неефективност и безотговорност; мигрантите и търсещите убежище са третирани неправилно; във всички нива на управлението има корупция, а срещу етнически малцинства се прилага насилие. Властите предприемат мерки да разследват и наказват извършилите нарушения на човешките права, но правителствените действия са недостатъчни и безнаказаността на извършителите е проблем.
Така накратко Държавният департамент на САЩ описва положението с правата на човека в България през 2018 година. Докладът бе разпространен миналата седмица и обхваща широк спектър от проблеми - от правото за свободно изповядване на религиозни убеждения до дискриминацията на работното място.
В частта за затворите и местата за задържане се подчертава, че повечето от тях са от началото на ХХ век и макар да има много случаи на обновяване, продължават да съществуват места с абсолютно неприемливи условия като център в Сливен и секция за чужденци в затвора в София. Санитарните условия на повечето места са неадекватни, същото важи и за пълните с дървеници килии и медицинските помещения. Лишените от свобода са обект на незаконно насилие от персонала, което остава нерегистрирано и предимно ненаказано (отхвърляни са поне половината от оплакванията и са взети мерки за 12% от тях), местата са пренаселени и в затворите има корупция. Омбудсманът е регистрирал случаи, в които задържани са оставяни 24 часа без храна.
В доклада е и случаят с арестуването на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, като се отбелязва, че те са били държани над 4 часа в белезници на улицата, което формално не изглежда да е нарушение на закона, но е критикувано като прекалено сурово поведение в сравнение с други подобни случаи.
Непрекъснат проблем продължава да бъдат корупцията и неефективността на българското правораздаване, както и това, че неговите институции остават безотчетни за действията си. Общественото доверие към правораздавателната система е ниско, защото хората смятат, че магистратите са податливи на политически натиск и не прилагат закона еднакво спрямо всички, пише още в доклада. Според правозащитни организации стандартите за провеждане на справедлив процес, описани в закона, са ниски и това създава възможности да се нарушават процедурните права на обвиняеми и на техните защитници.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Джордж Флойд бил с коронавирус, в тялото му имало фентанил и амфетамини
Джордж Флойд бил с коронавирус, в тялото му имало фентанил и амфетамини
Испания отваря за туристи в края на юни
Испания отваря за туристи в края на юни
Над 9 хиляди души са задържани в САЩ от началото на протестите
Над 9 хиляди души са задържани в САЩ от началото на протестите
Главният епидемиолог на Швеция: Сгреших фатално
Главният епидемиолог на Швеция: Сгреших фаталноЯндекс.Метрика