САЩ: Българското правораздаване остава корумпирано, неефективно и безотчетно

18.03.2019 г. 09:39:20 ч.
/
САЩ: Българското правораздаване остава корумпирано, неефективно и безотчетно
България има проблеми с физическото насилие над задържани и обвинени от властите; в затворите и арестите условията са тежки; в правораздаването има корупция, неефективност и безотговорност; мигрантите и търсещите убежище са третирани неправилно; във всички нива на управлението има корупция, а срещу етнически малцинства се прилага насилие. Властите предприемат мерки да разследват и наказват извършилите нарушения на човешките права, но правителствените действия са недостатъчни и безнаказаността на извършителите е проблем.
Така накратко Държавният департамент на САЩ описва положението с правата на човека в България през 2018 година. Докладът бе разпространен миналата седмица и обхваща широк спектър от проблеми - от правото за свободно изповядване на религиозни убеждения до дискриминацията на работното място.
В частта за затворите и местата за задържане се подчертава, че повечето от тях са от началото на ХХ век и макар да има много случаи на обновяване, продължават да съществуват места с абсолютно неприемливи условия като център в Сливен и секция за чужденци в затвора в София. Санитарните условия на повечето места са неадекватни, същото важи и за пълните с дървеници килии и медицинските помещения. Лишените от свобода са обект на незаконно насилие от персонала, което остава нерегистрирано и предимно ненаказано (отхвърляни са поне половината от оплакванията и са взети мерки за 12% от тях), местата са пренаселени и в затворите има корупция. Омбудсманът е регистрирал случаи, в които задържани са оставяни 24 часа без храна.
В доклада е и случаят с арестуването на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, като се отбелязва, че те са били държани над 4 часа в белезници на улицата, което формално не изглежда да е нарушение на закона, но е критикувано като прекалено сурово поведение в сравнение с други подобни случаи.
Непрекъснат проблем продължава да бъдат корупцията и неефективността на българското правораздаване, както и това, че неговите институции остават безотчетни за действията си. Общественото доверие към правораздавателната система е ниско, защото хората смятат, че магистратите са податливи на политически натиск и не прилагат закона еднакво спрямо всички, пише още в доклада. Според правозащитни организации стандартите за провеждане на справедлив процес, описани в закона, са ниски и това създава възможности да се нарушават процедурните права на обвиняеми и на техните защитници.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Сирия: Израел въоръжава терористи
Сирия: Израел въоръжава терористи
Борис Джонсън: Моето обещание е да излезем от ЕС на 31 октомври, със или без споразумение
Борис Джонсън: Моето обещание е да излезем от ЕС на 31 октомври, със или без споразумение
Иран поиска САЩ да спрат икономическата война срещу Техеран
Иран поиска САЩ да спрат икономическата война срещу Техеран
Джереми Хънт хвърля ръкавицата: Борис Джонсън се държи като страхливец!
Джереми Хънт хвърля ръкавицата: Борис Джонсън се държи като страхливец!Яндекс.Метрика