САЩ официално извести ООН за оттеглянето им от Парижкото споразумение

05.11.2019 г. 09:30:58 ч.
/
САЩ официално извести ООН за оттеглянето им от Парижкото споразумение
Администрацията на президента Доналд Тръмп официално извести ООН, че САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, пише АФП.
Тази стъпка слага началото на едногодишната процедура, която ще изведе САЩ от договора, подписан през 2015 г. от близо 200 държави.
Така САЩ, които в исторически план са най-големият замърсител с парникови газове, ще бъдат единствената държава извън договореното с много усилия споразумение.
Президентът Тръмп твърди, че напускането на Парижкото споразумение ще даде тласък на петролната и въглищната индустрия в страната.
"Нашият модел е прагматичен и реалистичен.", написа в Туитър държавния секретар Майк Помпео.
Писмото, което Държавния департамент изпрати на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш стартира обратното броене, което ще завърши един ден след следващите избори за президент в САЩ през ноември 2020 г.
От Центъра за биологично разнообразие и друго природозащитни организации обявиха, че Доналд Тръмп ще загуби президентските избори и на негово място ще дойде президент, който има различна програма.
Доналд Тръмп беше обещал още в предизборната си програма, че ще изтегли САЩ от Парижкото споразумение, което според него ограничава Америка, докато позволява на други големи замърсители като Китай да повишават емисиите.
Според правилата на ООН Тръмп беше ограничен от 4 ноември 2019 г. формално да извести организацията за напускането на САЩ.
В първият възможен ден писмото със съответното съобщение беше изпратено от Вашингтон./БГНЕС
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Армения обяви военно положение
Армения обяви военно положение
17 души блокирани в китайска мина
17 души блокирани в китайска мина
В Швейцария гласуват дали да се откажат от свободното движение в ЕС
В Швейцария гласуват дали да се откажат от свободното движение в ЕС
Земетресение от над 5 по Рихтер в Егейско море усетено и у нас
Земетресение от над 5 по Рихтер в Егейско море усетено и у насЯндекс.Метрика