Начало >Добруджа >Общество

Седмица на отворените врати за прегледи за туберкулоза ще се проведе добричката болница

07.12.2019 г. 09:28:28 ч.
/
Седмица на отворените врати за прегледи за туберкулоза ще се проведе добричката болница
В периода 9-13 декември в МБАЛ-Добрич ще се проведе „Седмица на отворените врати” за туберкулоза. Инициативата е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България.  В посочените дни ще бъде извършван, чрез анкети, скрининг на риска за туберкулоза, консултации, както и прегледи и допълнителни изследвания на съмнителни за туберкулоза лица. Тази инициатива има за цел да даде възможност  на всеки  за достъп до здравни услуги, да се повиши информираността по отношение на заболяването, както и да се промотира здравословния начин на живот.
От началото на 2019 година в областта са регистрирани 25 случая на заболели от туберкулоза. От тях 13 мъже и 12 жени.
Последния доклад на Световната здравна организация за борба с туберкулозата, подчертава, че светът трябва да ускори напредъка си, ако иска да постигне целта за устойчиво развитие за прекратяване на туберкулозата до 2030г.
Целта на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2017-2020г. е да се намали заболяемостта от туберкулоза в страната.
По данни на Световното здравна организация туберкулозата остава един от основните проблеми на общественото здраве в Европейския регион на СЗО.
Туберкулозата е лечима и предотвратима.
Повече хора са получили животоспасяващо лечение за туберкулоза (ТБ) през 2018г. от всякога досега, до голяма степен благодарение на подобреното откриване и диагностициране. През 2018г. диагностицираните и лекувани от туберкулоза в световен мащаб са 7 милиона души- спрямо 6,4 милиона през 2017г.
 
Снимка:zdrave.net

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник „ГЛАС“: Ще сложи ли имунизацията край на пандемията
Вестник „ГЛАС“: Ще сложи ли имунизацията край на пандемията
Днес е Антоновден
Днес е Антоновден
10 нови случая на коронавирус в област Добрич
10 нови случая на коронавирус в област ДобричЯндекс.Метрика