Начало >Добруджа >Регионални

Седмица на предприемачеството се провежда в СУ „Стефан Караджа” в Каварна

20.11.2019 г. 13:56:34 ч.
/
Седмица на предприемачеството се провежда в СУ „Стефан Караджа” в Каварна
От 12 до 17 ноември се провежда Световната седмица на предприемачеството. Тази година е нейното 12 издание. По традиция тя се домакинства от Образователна програма „ Джуниър Ачийвмънт”-България. „Седмицата на предприемачеството е най-мащабният предприемачески празник, който дава живот на много идеи”, казва Джулия Велинова от  „Джуниър Ачийвмънт”-България и подпомага младите хора да направят своята първа стъпка в света на предприемачеството.
В рамките на инициативата се провеждат открити уроци, срещи с представители на бизнеса, иновационни лагери, в които децата работят по определени казуси в екип и други. От своя старт през 2008 г. инициативата е помогнала на близо 50 милиона души да развият своя потенциал и да възродят предприемаческата екосистема в своята страна, допълва Джулия Велинова.Тя е събитие, което вдъхновява младите хора. В него се включват още и  предприемачи, инвеститори, политици и обществени структури, които  допринасят за растежа на икономиката и културата на различните страни.
Глобалните теми на инициативата през 2019 година са: „Образование”, „Екосистеми”, „Включване” и „Политики” (#GEWeducation, #GEWecosystems, #GEWinclusion, #GEWpolicy. Редовен участник в Седмицата на предприемачеството е Средно училище „Стефан Караджа” от гр. Каварна.
Албена Алексиева-главен учител е и обучител на учители по програмата на Джуниър Ачийвмънт в начален етап. „От 10 години генерирам събития, свързани с предприемачеството не само за световната седмица,  но през останалото време, а събитията през настоящата седмица са ежедневни”, допълва тя.
Предприемачеството е много важно за децата, коментира още педагогът. Децата трябва да умеят да използват знанията си, придобити в училище, във времето, когато вече не са в него, а именно в реалния живот.. „Аз преподавам предприемачество по метода на Джуниър Ачийвмънт , докато другите колеги преподават предприемачество по програмата на МОН, което е коренно различно”, казва тя.  „То е с пожелателен характер и е слято с часа по домашен бит и техника. Предприемачеството, което аз преподавам, притежава  характерния бизнес нюх на запада. Характеризира се с това, че кара хората да работят за себе си и да успяват”.  
По думите на Албена Алексиева децата се чувстват много добре в тези часове, защото усещат, че на тях се гледа като на големи хора. Задоволство от преподаваното и наученото в тях изразяват и техните родители, които  често са част от реалния бизнес.
 
Снимка:encrypted-tbn0.gstatic.com

Коментирайте
Подобни новини
В Тервел представиха юбилейна марка, посветена на 60-тата годишнина от обявяването му за град (ВИДЕО)
В Тервел представиха юбилейна марка, посветена на 60-тата годишнина от обявяването му за град (ВИДЕО)
ОФИЦИАЛНО!  РЗИ обяви грипна епидемия в три общини от Добричка област
ОФИЦИАЛНО! РЗИ обяви грипна епидемия в три общини от Добричка област
Започват събитията, посветени на 60-ата годишнина от обявяването на Тервел за град
Започват събитията, посветени на 60-ата годишнина от обявяването на Тервел за град
ГЕРБ-Добрич поздрави Йорданка Ангелова за 100-годишния й юбилей
ГЕРБ-Добрич поздрави Йорданка Ангелова за 100-годишния й юбилейЯндекс.Метрика