Начало >Добруджа >Общество

Шефът на „Есетере”: България има големи дадености, а се залага само на маслото от лавандула и розовото масло

15.05.2019 г. 12:21:33 ч.
/
Шефът на „Есетере”: България има големи дадености, а се залага само на маслото от лавандула и розовото масло
Изчислявайки капацитета на дестилериите в България и количеството лавандула, което се очаква, теоретично могат да поемат очакваната суровина. Това заяви в предаването „Бизнес портал” управителят на Есетере България Пламен Николов, който потвърди, че продължава да расте броят на насажденията от лавандула в страната.
Според него проблемът е, че за голяма част от дестилериите, това ще бъде първият им активен сезон. Не съм сигурен, че имат готовност да поемат такова количество суровина, прогнозира шефът на „Есетере”.
Николов посочи пазарите като най-важен фактор за развитието на сектора. В международен план потреблението на лавандулово маслко расте. Ако в България собствениците на насаждения и главно дестилериите имат устойчива позиция, можем да се стабилизираме като отговорен производител на международния пазар, коментира Николов, като подчерта, че липсва обединение сред дестилериите, защото имат различни пазари. Ако се обединим около дестилационния процес, тогава може да постигнем по-сериозни резултати, смята Николов. Лавандулата е недостижима на първо място по обем на производство. Липсата инициатива от страна на дестилаторите в търсене на нови продукти, граничи с безотговорност.  Даденостите на България са много големи, а ние залагаме само на маслото от лавандула и розовото масло, коментира още управителят на „Есетере”. Неговата прогноза е, че сезонът няма да е най-добрият, но изгледите са за добра реколта.
Средно произвежданото количество лавандулово масло при тях е около 15 килограма от декар, при условие, че годината е с благоприятни атмосферни условия.
Качеството  на лавандулата се определя от 3 основни фактора – сорта, грижите за насажденията  и качеството на дестилационния процес, посочи Николов. Той е категоричен, че разходите за производство трябва да бъдат водещи при ценообразуването на крайния продукт. Миналата година цената е достигнала 240 лева за един килограм. Основите пазари за родното лавандулово масло и другите етерични маслени култури са САЩ, Европа, Япония.
Относно растящия брой на хората, отглеждащи лавандула, Пламен Николов каза, че ако някой гледа на това занятие като допълнителен доход, нещата няма да се получат, защото по думите му то изисква пълно отдаване и го направят търпеливо и устойчиво.

Коментирайте
Подобни новини
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС



Яндекс.Метрика