Шефът на ООН зове за световно примирие

15.09.2020 г. 10:36:00 ч.
/
Шефът на ООН зове за световно примирие
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще използва годишното си обръщение към световните лидери следващата седмица да призове за световно примирие до края на 2020 г., за да може страните да се борят с пандемията от коронавирус, но той обяви, че възможностите ще бъдат изгубени, защото президентите и премиерите на държавите членки няма да присъстват на ежегодното Общо събрание на организацията в Ню Йорк, информира "Ройтерс".
Президентът на Китай Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин се очакваше да пристигнат в централата на ООН, което много рядко се случва по повод отбелязване на 75 г. от основаването на световната организация, в която членуват 193 държави. Пандемията обаче принуди двамата лидери, сред тях 170 държавни глави и правителствени ръководители, да направят видеообръщения по време на ежегодното събрание, което ще започне на 22 септември.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е единственият лидер, който обмисля да изнесе реч в централата на ООН на първия ден, където Гутериш ще говори също.
Събитието бележи началото на нова сесия на Общото събрание, което обикновено се използва за стотици дипломатически срещи в кулоарите.
Снимка:debati.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Армения обяви военно положение
Армения обяви военно положение
17 души блокирани в китайска мина
17 души блокирани в китайска мина
В Швейцария гласуват дали да се откажат от свободното движение в ЕС
В Швейцария гласуват дали да се откажат от свободното движение в ЕС
Земетресение от над 5 по Рихтер в Егейско море усетено и у нас
Земетресение от над 5 по Рихтер в Егейско море усетено и у насЯндекс.Метрика