Начало >Добруджа >Култура

Силен сезон за българските филми отчитат от кино „Икар“ (ВИДЕО)

03.12.2019 г. 14:45:54 ч.
/
Силен сезон за българските филми отчитат от кино „Икар“ (ВИДЕО)
Вече 22 години кино „Икар“ е с отворени врати за добричките фенове на седмото изкуство. В трудния период на 90-те години, то се появява в града, след години в които държавните киносалони са вече само спомен. Трима ентусиасти се решават да опитат, двама от които в последствие поемат по друг път. Единственият, който не се отказва е Илия Илиев и така вече над  две десетилетия…Първоначално то е в сградата на читалище „Йордан Йовков“, а името – „Икар“, идва от наименованието на залата в културното средище, в която са били прожекциите. От 12 години "Икар" се помещава в сградата на Дом-паметник „Йордан Йовков“.
Изминалите десетилетия и трудностите не отказват Илия Илиев и той е амбициран „Икар“ да отбележи и своята 25-годишнина, защото в Добрич трябва да има кино. Равносметката му определя 2019-а като средна по резултати година, но пък последните месеци са били силни за българските заглавия. „Това беше есента на българското кино“, коментира собственикът на „Икар“ и добавя, че с българския филм „Доза щастие“ са постигнали недостижими до момента резултати на местно ниво. С интерес са посрещнати и други кино заглавия, също родно производство.
„Икар“ е едно от първите частни кина в страната. Пионер в това отношение е Варна, но примерът е последван от ентусиасти в Добрич  Стара Загора. Годишно в Добрич се представят от 90 до 100 заглавия, а понякога и до 120 киноленти. „Интересът зависи в голяма степен от селекцията, която правим. Познаването на публиката и натрупаният през години опит играят голяма роля в съставянето на програма, която действително да привлече зрителския интерес. Успявали сме успешно да предвидим за прожекции филми, които в последствие са отличени с годишните награди „Оскар“ и пълнят киносалона“, коментира Илия Илиев.
„Винаги работим активно и за малките зрители. В програмата си включваме много анимационни филми, които естествено са предпочитани от децата. В момента фурор сред малчуганите предизвиква „Замръзналото кралство 2“. До края на 2019-а очакваме още едно заглавие да напълни кинозалата. Това е последния епизод от поредицата „Междузвездни войни“ – филм, който е дълго чакан от феновете на космическата сага“, каза още Илиев.

Репортаж Галина Бозукова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
НЧ "Йордан Йовков - 1870 година" с богата празнична програма
НЧ "Йордан Йовков - 1870 година" с богата празнична програма
Хорът на учителките с концерт, посветен на 90 - годишнината на Райко Тонев
Хорът на учителките с концерт, посветен на 90 - годишнината на Райко Тонев
Представят в Добрич книгата с разкази на Наталия Бояджиева “Лицата на Филипините”
Представят в Добрич книгата с разкази на Наталия Бояджиева “Лицата на Филипините”
Културен афиш за периода 9 - 15 декември в Добрич
Културен афиш за периода 9 - 15 декември в ДобричЯндекс.Метрика