Начало >Добруджа >Култура

Силен сезон за българските филми отчитат от кино „Икар“ (ВИДЕО)

03.12.2019 г. 14:45:54 ч.
/
Силен сезон за българските филми отчитат от кино „Икар“ (ВИДЕО)
Вече 22 години кино „Икар“ е с отворени врати за добричките фенове на седмото изкуство. В трудния период на 90-те години, то се появява в града, след години в които държавните киносалони са вече само спомен. Трима ентусиасти се решават да опитат, двама от които в последствие поемат по друг път. Единственият, който не се отказва е Илия Илиев и така вече над  две десетилетия…Първоначално то е в сградата на читалище „Йордан Йовков“, а името – „Икар“, идва от наименованието на залата в културното средище, в която са били прожекциите. От 12 години "Икар" се помещава в сградата на Дом-паметник „Йордан Йовков“.
Изминалите десетилетия и трудностите не отказват Илия Илиев и той е амбициран „Икар“ да отбележи и своята 25-годишнина, защото в Добрич трябва да има кино. Равносметката му определя 2019-а като средна по резултати година, но пък последните месеци са били силни за българските заглавия. „Това беше есента на българското кино“, коментира собственикът на „Икар“ и добавя, че с българския филм „Доза щастие“ са постигнали недостижими до момента резултати на местно ниво. С интерес са посрещнати и други кино заглавия, също родно производство.
„Икар“ е едно от първите частни кина в страната. Пионер в това отношение е Варна, но примерът е последван от ентусиасти в Добрич  Стара Загора. Годишно в Добрич се представят от 90 до 100 заглавия, а понякога и до 120 киноленти. „Интересът зависи в голяма степен от селекцията, която правим. Познаването на публиката и натрупаният през години опит играят голяма роля в съставянето на програма, която действително да привлече зрителския интерес. Успявали сме успешно да предвидим за прожекции филми, които в последствие са отличени с годишните награди „Оскар“ и пълнят киносалона“, коментира Илия Илиев.
„Винаги работим активно и за малките зрители. В програмата си включваме много анимационни филми, които естествено са предпочитани от децата. В момента фурор сред малчуганите предизвиква „Замръзналото кралство 2“. До края на 2019-а очакваме още едно заглавие да напълни кинозалата. Това е последния епизод от поредицата „Междузвездни войни“ – филм, който е дълго чакан от феновете на космическата сага“, каза още Илиев.

Репортаж Галина Бозукова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Гран при за Жана Стефанова и още 15 призови места за певците на Студио „Сарандев“ от Международен онлайн конкурс в Малта
Гран при за Жана Стефанова и още 15 призови места за певците на Студио „Сарандев“ от Международен онлайн конкурс в Малта
Димитрина Германова с първа награда от национален певчески конкурс в Пловдив
Димитрина Германова с първа награда от национален певчески конкурс в Пловдив
Културните събития в Добрич от 6 до 12 юли
Културните събития в Добрич от 6 до 12 юли
Зареждащо настроение даряват музикантите от Духовия оркестър на добричлии (ВИЕДО)
Зареждащо настроение даряват музикантите от Духовия оркестър на добричлии (ВИЕДО)Яндекс.Метрика