Скопие: Исканията на София не ни притесняват, преговорите с ЕС започват през декември

18.09.2020 г. 13:12:13 ч.
/
Скопие: Исканията на София не ни притесняват, преговорите с ЕС започват през декември
Българската позиция с условията за начало на преговорите със Северна Македония не тревожи властите в Скопие. Това обяви външният министър Буяр Османи за македонски медии.
Според него вече е "договорена работа" началото на преговорите с първата междуправителствена конференция (същинското начало на преговорите за присъединяване към ЕС) през декември. По думите му "междуправителствената конференция не е отделно решение от взетото през март", когато Европейският съвет (включително с гласа на България) се съгласи за начало на преговори със Северна Македония.
Вчера македонските медии съобщиха за т. нар. обяснителен меморандум, с който България излага позициите си пред ЕС, че македонците са проект на югославския лидер Йосип Броз Тито, а езикът им е диалект на българския, и иска страните членки да приемат тези виждания и условията на България за решаване на историческите въпроси и спора за малцинствата, за да продължи интеграцията на Северна Македония в ЕС. Миналата седмица такива коментари направи и българският вицепремиер Красимир Каракачанов.
Правителството в Скопие изрази пред агенция МИА позицията си, че "с Република България сме съюзници в НАТО, имаме общи задължения" и "градим приятелство", но "македонският език е съставна част от личната карта на Северна Македония и Обединените нации".
Външното министерство не е потвърждавало автентичността на документа, за която попита "Дневник", задавайки и с разяснителни въпроси за позицията на България в работната група за разширяването. Коментари не прави и Европейската комисия, която не желае да коментира позиции на отделни членки.
Османи припомня, че България е направила "едностранна забележка", свързана с нуждата да се спазва Договорът за добросъседство и да се решат историческите въпроси, но е "одобрила решението за започване на преговори", част от което е междуправителствената конференция. Време е за "интензивна комуникация на политическо ниво", но политиците могат само да "пречат на опита на историците и учените" да решат въпросите. Заявява, че е прочел сутринта, че най-добрият начин да се почете Гоце Делчев е да се изгради магистралата Скопие-София, която да носи името на Гоце Делчев.
Снимка:www.images.happytv.tv
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Президентът на Полша е с коронавирус
Президентът на Полша е с коронавирус
Германия с над 14 710 нови случаи на коронавирус
Германия с над 14 710 нови случаи на коронавирус
Над 50 милиона американци са гласували предварително
Над 50 милиона американци са гласували предварително
За пръв път Арктика още не е започнала да замръзва, алармираха учени
За пръв път Арктика още не е започнала да замръзва, алармираха учениЯндекс.Метрика