След бурната 2014г. светът очаква една неспокойна 2015г.

01.01.2015 г. 09:34:00 ч.
/ ИА Добруджа
След бурната 2014г. светът очаква една неспокойна 2015г.

От финансовата криза в Русия до кибервойната със Северна Корея току що отминалата в историята 2014г. донесе горещи точки по планетата в последните си седмици и заложи основите за една също толкова бурна 2015г. Почти всички големи конфликти като сблъсъкът с "Ислямска държава", противостоенето между Запада и Русия заради Украйна, както и битката с епидемията от ебола ще продължат. Други ще избухнат внезапно.

"Обичайно, след година като тази, е хората да очакват успокояване", казва Джон Басет, бивш високопоставен служител в британската GCHQ, еквивалентът на американската Агенция за национална сигурност (NSA). "Но никой от тези проблеми не беше уреден и участниците в тях не са изчезнали", казва Басет, който сега работи в Оксфордския университет.

Тези причини са разнообразни – глобален поврат на икономическата сила от Запада към развиващите се страни, нови технологии, регионални вражди и гняв от увеличаващото се социално неравенство.

През юни доклад на Института за икономика и мир показа, че за седма поредна година от 2007г. насам световният мир се влошава и това е обръщане на тенденцията на подобрение, която бе водеща десетилетия наред.

Същата организация обяви през ноември, че загиналите от нападения на екстремисти са скочили с 60% до исторически максимум. Това е ставало основно в Ирак, Сирия, Афганистан, Пакистан и Нигерия във времена, когато Западът не е способен да реагира на подобно войнствено поведение, а бюджетите за отбрана на САЩ и европейските им партньори се свиват.

Руската загадка

Западните лидери се надяват икономическата криза да охлади амбициите на Владимир Путин, но други вече се притесняват, че тя може да го направи по-непредвидим. "Не е задължотилно Русия да започне да се държи по-добре", казва Кристофър Хамър, бивш пилот от американския военноморски флот и старши анализатор в Института за изследване на войната. Представители на НАТО казват, че алиансът ще възприеме всяка агресия, дори подмолна, срещу балтийските държави членки като акт на война.

Китай трупа военна мощ и отправя претенции към почти цялото Южнокитайско море, където се смята, че има богати залежи на петрол и газ. За същите райони претендират още Бруней, Малайзия, Филипините, Виетнам и Тайван. Заради шепа скали в Източнокитайско море силно се влошиха отношенията между Пекин и Токио.

Официални лица и анализатори казват, че Западът вече се е разпрострял отвъд възможностите си да реагира и конфронтация в една точка на планетата може да окуражи потенциални враждуващи страни в другия й край да опитат късмета си. Засиленото самочувствие на Северна Корея може отчасти да се обясни именно с това.

Вашингтон обвинява Пхенян в провеждането на кибератака срещу "Сони пикчърс" заради игрален филм, разказващ за въображаемо покушение срещу лидера Ким Чен Ун. Северна Корея отхвърля тези обвинения. Но Алистър Нютън, старши анализатор в банковата група "Номура" на политическите процеси казва, че "атаката срещу "Сони" демонстрира колко уязвим е Западът пред растящата заплаха от компютърните нападения".

Въртопът на Близкия изток

Враговете на Вашингтон прибягват все по-уверено към методите на една война, която не е съвсем война. Става дума за употребата на тактики, които доскоро се отхвърляха като недопустими, както и на нелегални въоръжени сили като "малките зелени човечета" в униформи и военна техника без опознавателни знаци, които според Запада са използвани в Украйна от Русия.

Израел може би вече няма да успява само с подривна тактика да забави иранската ядрена програма. До средата на 2015г. е срокът да се сключи международно споразумение с Техеран по този въпрос, но анализатори смятат, че не е изключена израелска военна атака, която да го провали.

"Ако Иран приеме сделка – и тук става дума за едно наистина голяма "ако" – това би било повод за такава акция", твърди Найджъл Инкстър, бивш зам.-директор на британското разузнаване МИ-6 и настоящ ръководител на отдела за стратегически заплахи в лондонския Международен институт за стратегически изследвания. Според него много ще зависи от това дали премиерът Бенямин Нетаняху ще спечели изборите през март и колко твърдолинейна ще е новата управляваща коалиция.

Но една е заплахата, срещу която се обединяват световните сили. Разгромяването на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия стана водещ приоритет както за западните държави, така и за страните от Персийския залив, Турция, Русия и Китай. Още е неясно, обаче, доколко те ще успеят да преодолят различията си за бъдещето на сирийския президент Башар ал Асад.

Някои се притесняват, че операцията за защита на бежанци, подгонени от ислямистите в Северен Ирак, се превръща в пълзяща мисия в момент, когато в САЩ започва все по-усилено предизборната кампания за президент. Над 1000 военни от 82-ра въздушно-преносима дивизия на САЩ ще се разположат в Ирак през 2015г. за обучаване на иракската армия.

Първите месеци на новата година ще са важни и за борбата със съвсем друг враг – ебола.

САЩ изпратиха значителен брой свои военни за изграждане на болнични центрови в Либерия и се смята, че това е допринесло за намаляването на новите случаи на зараза. Но в Сиера Леоне и Гвинея вирусът продължава да вилнее.

"Всичко това са наистина необичайно разнообразен набор от предизвикателства", казва Катлийн Хикс, която през 2012-2013г. бе зам.-министър на отбраната на САЩ, а сега работи във вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания.


Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Коронавирусът повтаря! 195 заразени за втори път в Ухан
Коронавирусът повтаря! 195 заразени за втори път в Ухан
Седма жертва на коронавируса в Южна Корея и общо 763 случая
Седма жертва на коронавируса в Южна Корея и общо 763 случая
Транспортната индустрия в Китай възобновява нормалната си дейност
Транспортната индустрия в Китай възобновява нормалната си дейност
Най-малко 8 загинали в Турция при земетресение на границата с Иран
Най-малко 8 загинали в Турция при земетресение на границата с ИранЯндекс.Метрика