След Нова година започва имунизация срещу COVID-19

02.12.2020 г. 10:25:41 ч.
/
След Нова година започва имунизация срещу COVID-19
Националният план на България за готовност при пандемия ще служи за генерична готовност на държавата да се готви за каквато и да било пандемия. Това стана ясно при представянето му на брифинг в Министерския съвет.
Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че при изготвянето на плана са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол по заболяванията.
Основните цели на плана за готовност за пандемия са ограничаване на заболеваемостта и смъртността, осигуряване на лечение на заболелите, поддържане на функциониране на сектори, осигуряване на постоянна, достоверна и актулана информация за хода на пандемията.
Националният план за готовност при пандемия има общ характер и включва основни насоки за действие. Представеният национален план е програмен документ, основополагащ за справянето на държавата и всички комуникации и институционални взаимодействия, необходими за реализирането на всички действия на цялата държавата за справянето при определена пандемия.
Националният план е основата, на която се изготвят конкретните пандемични планове за конкретното заболяване. Такива планове ще бъдат разработени, ако нашето общество се изправи пред друга пандемия, поясни здравният министър.
Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изтъкна, че основното, което се опитват да кажат е, че в изпълнение на решение на НС бил разработен генеричен план, който касае пандемиите. Полезно е да има такъв план, защото дава основните насоки и точки - как да се прекъсне епидемичният процес и как да се осигурят във възможно най-кратък срок ваксините, обясни доц. Кунчев.
Ключово значение има посланията към хората, на какъв език се казва или стигаме до феномена, когато сме във вълна на епидемията, да се твърди, че няма такъв вирус. След Нова година ще започнем имунизация срещу коронавируса, увери доц. Кунчев.
Според него какъв ефект да се търси върху общественото здраве, когато хората не вярват в коронавируса.
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Министърът на туризма прогнозира спад от 75% за зимните курорти
Министърът на туризма прогнозира спад от 75% за зимните курорти
МВнР започна организацията на вота на българите в чужбина
МВнР започна организацията на вота на българите в чужбина
Спипаха към 60 празнуващи в хотелски ресторант в София
Спипаха към 60 празнуващи в хотелски ресторант в София
България ще получи само половината от ваксините на Пфайзер в понеделник
България ще получи само половината от ваксините на Пфайзер в понеделникЯндекс.Метрика