След срещата при президента: Засилен контрол по мерките от утре, има план за връщане на децата в училище

24.10.2021 г. 15:32:11 ч.
/ ИА Добруджа
След срещата при президента: Засилен контрол по мерките от утре, има план за връщане на децата в училище
Връщане на учениците в клас до 10 дни, ако започне тестването им за коронавирус. Засилен контрол на спазването на мерките от понеделник. Осигуряване на достатъчно безплатни тестове за всички, които изберат този начин за вадене на "зелен сертификат". Проучване на възможностите за признаване на тестовете за антитела за издаването му. Нов преглед на данните дали има заболявания, при които ваксинацията носи рискове. Това се разбраха днес президентът Румен Радев и министрите от назначеното от него служебно правителство на среща при държавния глава. На нея не присъства премиерът Стефан Янев заради ангажименти.

В началото на срещата президентът обяви, че приема решението за ограничения, базирани на използването на зеления сертификат, като пропуск за редица обществени места. Радев не пропусна да отбележи, че другият вариант - пълно затваряне, е крайна мярка, носеща много рискове.

Президентът увери министрите, че подкрепя техните действия и е готов да плати цената на всички битки, които предстоят в отстояването на решението. "Ясно беше, че определени партии и кандидат-президенти ще се възползват от ситуацията, ще спекулират, ще истеризират, ще искат вашите оставки и ще саботират вашите действия, без да имат смелостта да предложат алтернатива или дългосрочно решение", каза още Радев.

Държавният глава обаче подчерта, че начинът на въвеждане на мерките търпи сериозна критика, защото възприетият подход е предизвикал стрес и възмущение.
 
За в бъдеще Румен Радев поиска по-активна комуникация за предлаганите мерки и какво следва според плана за действие. "Искам да има предсказуемост, като се дава предварителна информация, особено когато засягат по-големи групи от хора. Надявам се да не стигаме до ситуацията в Румъния, там ситуацията е излязла извън контрол. Апелирам към всички българи за съзнателност и отговорност", каза още държавният глава.
 
Обещания за достатъчно безплатни тестове от понеделник
Подобрява се организацията на настаняване в болница, за да няма разкарване на пациенти между тях, каза здравният министър Стойчо Кацаров на срещата. Той обяви, че има и организация за прехвърляне на персонал между болниците. Министърът увери, че в здравната система и аптеките има достатъчно лекарства, които се използват за лечение на COVID-19.

Управителят на здравната каса професор Петко Салчев съобщи, че ще бъдат отпускани допълнително по до 40 млн. лв на месец на всички лечебни заведения, които лекуват COVID-19. Гарантирани били и паричните премии за медицинския персонал.
"Закъсняхме с осигуряването на безплатни тестове, но в понеделник до обяд те ще бъдат осигурени", каза Кацаров. Той допълни, че ще се плаща само за тяхното вземане, като сумата няма да надхвърля 10 лева.
 
Ако родителите се съгласят на тестове, децата се връщат в училище
Учениците трябва да се върнат на етапи, като първо започнат обучение най-малките (1-4 клас), каза още Кацаров. "Бихме могли да осигурим щадящи тестове - близалки или с анализ на слюнката. Ако родителите са съгласни с такъв подход, така ще има безопасна среда", допълни той. Министърът на образованието Николай Денков също подчерта, че училищата няма как да отворят без филтър на входа, който не допуска в тях болни деца, преподаватели и работещи.
Кацаров смята, че при отпускане на средства от Министерството на финансите, такива тестове могат да се осигурят в рамките на 7 до 10 дни и да започне поетапното връщане на децата в училищата.
 
Министърът на образованието Николай Денков обаче изрази съмнения дали родителите ще приемат такова тестване. Той все пак смята, че предвид новата ситуация, съгласие ще има. Денков за пореден път каза, че при положение, че училищата вече не са били безопасно място е нямало как присъственото образование да продължи в общините с най-висока заболеваемост.

"От 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се е увеличил три пъти, а на децата пет пъти, заразени се оказаха 12 000 деца в училищата и 2000 в детските градини

Признаването на антителата отново е на дневен ред
Президентът Румен Радев настоя да се провери целият световен опит за признаването на изследване за антителата, като опция за издаване на зелен сертификат. Здравният министър Стойчо Кацаров обясни, че за момента световната практика е те да не се приемат като доказателство за преболедуване, но обеща да се направят и нови проучвания.

Експертите ще бъдат натоварени и с проучвания дали има заболявания при които е опасно да се постави ваксина. "За момента в кратките характеристики на ваксините не са посочени такива, но ако бъдат открити, ще се направят нужните промени, за да няма ограничения за хората с тях", уточни министър Кацаров.

От утре засилен контрол за спазване на мерките
Президентът Румен Радев специално отбеляза, че контролът на спазване на мерките е ключов, за да бъдат те работещи. Получи уверение, че още утре започва налагането на санкции.

"Гратисният период, в който не се налагаха глоби, беше достатъчен. От понеделник контролът ще бъде засилен, каза Кацаров. Той уточни, че той ще се извършва съвместно от Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), Министерство на вътрешните работи и инспекторатите към общините.

Министърът прогнозира, че вероятно ще се създадат съвместни контролни групи. "Контролът ще бъде насочен към тези хора, които са недобронамерени и недобросъвестни", подчерта Стойчо Кацаров.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков увери, че полицейските служители имат готовност да участват в смесени контролни екипи.

В отговор на въпрос от вицепрезидента Илияна Йотова Стойчо Кацаров каза, че не се мисли за връщане на приоритетната ваксинация на определени групи от населението. В момента се залагало основно на масовостта.
 
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!
КНСБ: Работодателите в здравеопазването отказват преговори за нов колективен трудов договор
КНСБ: Работодателите в здравеопазването отказват преговори за нов колективен трудов договор
Рязък скок на цената на личната карта предлагат от МВР
Рязък скок на цената на личната карта предлагат от МВР
Премиерът на среща с ЦИК: Имате нашето пълно съдействие за подготовката на честни и прозрачни избори
Премиерът на среща с ЦИК: Имате нашето пълно съдействие за подготовката на честни и прозрачни избори



Яндекс.Метрика