Начало >Добруджа >Регионални

Соня Георгиева: Диалогът и общуването с хората ще са мой приоритет (ВИДЕО)

08.11.2019 г. 15:32:43 ч.
/
Соня Георгиева: Диалогът и общуването с хората ще са мой приоритет (ВИДЕО)
Своята първа пресконференция като кмет на община Добричка даде днес новоизбраният кмет Соня Георгиева. Тя благодари в началото на жителите на общината за гласуваното й доверие.
Преминахме през много изпитания, призна Соня Георгиева, определяйки кампанията като тежка. В сравнение с 2015 г. БСП бележи успех, още повече, че запази най-голямата българска община, а тя стана първата жена-кмет там. Георгиева припомни собствения си  изборен резултат - 3693 гласа на първи тур и 6018 гласа на балотажа или 61.55% от действителните бюлетини. Един общински съветник повече или общо  8 при 7 в предходния мандат и 9 от общо 27 кметства, където ще управляват кметове от БСП, а в едно кметство кметът е независим, но с подкрепата на БСП, припомни тя.  По време на предизборната кампания, наречена "Очи в очи", Соня Георгиева е провела срещи във всичките 68 населени места на общината, за да  да чуе какви са проблемите на хората. Независимо от проявената към нея агресия, тя и нейните колеги не са си позволили да нарушат добрия тон, а приоритетите в предстоящата й работа като кмет са извлечени именно от срещите с избирателите. И тъй като основно проблемите са свързани с обезлюдяване на селата,  със застаряващото население, безработицата,  лошото водоподаване и проблемната инфраструктура, то първите мерки ще са:
Изнесени приемни в населените места, в търсене на по-добър диалог с жителите на общината.
Намиране на външно финансиране за подобряване на инфраструктурата, която е доста голяма като обем -  около 500 км е общинската пътна мрежа, а над 600 км. са улиците вътре във всички населени местна от общината.
Намаляване на таксите в детските градини, за да се задържат по този начин младите хора в селата. Ако финансирането позволява ще се търси пълно освобождаване на родителите от тази такса.
Пълна промяна в начина на сметосъбиране и сметоизвозване и хигиенизиране на селата, като пълната ревизия на тази дейност ще бъде възложена в най-скоро време.
Подобряване сигурността на хората чрез още по-ефективно  видео наблюдение и засилване на съвместната дейност с Второ РПУ.
Участие на общината в управлението на водното дружество, решение, което следва да се предложи и приеме на национално ниво, за да има общината пряко наблюдение върху работата на ВиК-оператора.  
Това, което предстои непосредствено като задача е подготовката на бюджет 2020 и сформиране на кметски екип, заяви Соня Георгиева. Все още се водят разговори за имената на бъдещите зам.кметове и  секретар на общината. Има споразумение с ГЕРБ/ЗНС за подкрепа в Общински съвет на община Добричка, завърши кметът.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Димитър Узунов
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Приключи основният ремонт на НЧ „Отец Паисий – 1897“ в село Спасово
Приключи основният ремонт на НЧ „Отец Паисий – 1897“ в село Спасово
Димитричка Цанева положи клетва като общински съветник в Каварна
Димитричка Цанева положи клетва като общински съветник в Каварна
Три училища в община Добричка с прием след 7 клас
Три училища в община Добричка с прием след 7 клас
Ректорът и ръководството на НХА гостуваха на "Двореца" в  Балчик
Ректорът и ръководството на НХА гостуваха на "Двореца" в БалчикЯндекс.Метрика