Начало >Добруджа >Регионални

Сортовете на ДЗИ-Генерал Тошево заемат 68% от сортовата структура в България (ВИДЕО)

08.04.2021 г. 09:56:52 ч.
/
Сортовете на ДЗИ-Генерал Тошево заемат 68% от сортовата структура в България (ВИДЕО)
Добруджански земеделски институт е създаден през 1951 г. с постановление на Министерски съвет като селскостопански научно-изследователски институт “За развитие на селското стопанство, водоснабдяването и електрификацията на Добруджа”.
Сформират се секции по Земеделие, Растениевъдство, Агролесомелиорации, Животновъдство, Механизация на селското стопанство. Водят се проучвания по земеделие, мелиорации, животновъдство, овощарство. Институтът израства като комплексно научно звено и за кратък период разгръща широка научно-изследователска дейност. Решават се важни за района задачи по редуването на културите, обработката на почвата, борбата с неприятели, болести и плевели, торенето, създаването, изпитването и внедряването на нови сортове земеделски култури, подобряването на породния състав в животновъдството. 
През първите години се изпитват наличните сортове в страната и се преценява кои са най пригодни за използване в района. До 1954 години са селекционирани три нови сорта – 110, 123 и Толбухин 1, като първия от тях за кратко време заема близо 1 милион декара от пшеницата страната.
Национален
През 1962 година се извършва тясна специализация на научните институти в страната, при което Добруджански земеделски институт прераства в национален институт, специализиран в селекцията и технологията на пшеница и слънчоглед. Отредена му е ролята и съдбата да се занимава с пшеница и слънчоглед и да проучва агротехниката на полските култури, разпространени в нашия район.
През 1963 г. научното звено е преименувано в Институт по пшеницата и слънчогледа „Добруджа”. Същата година е приета и първата Национална програма по селекция на пшеницата със задача „Създаване на високодобивни и висококачествени сортове зимна мека пшеница, устойчиви на полягане, студ и ръжди, подходящи за отглеждане при висока култура на земеделието”. Освен селекция на сортове за отглеждане в сухи условия, програмата предвижда и създаване на такива за поливни условия, с още по-висока продуктивност и устойчивост на полягане. Изграждат се лаборатории по фитопатология, ентомология, физиология и цитогенетика. Започва изследователска работа по новите селекционни методи: експериментален мутагенезис и отдалечена хибридизация.
През тези години се отчита и бум в селекцията на пшеница, когато в института пристига изтъкнатият български селекционер Тодор Рачински.  За кратко време той и екипа му селекционират 22 нови сорта пшеница.
В периода 1967 – 1973 г. Програмата по селекция на пшеница предвижда и създаването на сортове, които при неполивни и поливни условия реализират продуктивен потенциал от 1200 кг/дка. Постигнато е значително скъсяване на стъблото, повишаване устойчивостта на полягане при сполучливо съчетание на висока продуктивност с отлично качество на зърното и хляба, едновременно с това и повишаване на устойчивостта към икономически важните болести.
Успехи
Най-големият успех за учените от Института е регистриран през 1973 г., когато в мрежата за международно сортоизпитване в щата Небраска в САЩ сортът на Тодор Рачински „Русалка” се нарежда на второ място по добив сред 30-те най-перспективни сорта в света от 32 държави.
Успехът се повтаря през 77 и 78 година, пак в Небраска, като този път конкуренцията е между 48 държави. Тогава сорт „Юбилей” се класира на първо място в света, което издига международния авторитет на българската селекция на пшеница.
Площите, на които „Юбилей”  се отглежда тогава в страната надхвърлят 1 млн.дка. Колективът създал сорта е удостоен с най-престижната за онова време Димитровска награда.
През периода 1980-1988 г. са признати и районирани нови 14 сорта, между които „Чародейка”, „Кардам”, „Скития”, „Калоян”, „Крапец”, „Загоре” и „Славянка 196”, които са широко приложени в практиката.
През 1987 г. е разработен нова селекционна програма по пшеницата, при завишени критерии към основните стопански показатели. Особено плодотворен за селекцията на обикновена пшеница е периодът след 1990 г., когато в института са създадени и признати над 50 сорта. Широко приложени в практиката през следващите години са сортовете „Милена”, „Тодорка”, „Кристал”, „Албена”, „Аглика”, „Енола”, „Галатея”, „Лазарка”, „Мерилин”.  
Лидер
Над четвърт век Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево е всепризнат лидер в селекцията на пшеница в страната. Огромен принос за това имат селекционерите Таньо Шарков, Тодор Рачински, Георги Петров, Александър Караиванов, Иванка Дончева, Коста Гоцов, Кирил Джелепов и много други.
През последните 15 години постоянно навлизат нови сортове – високодобивни, с отлично качество на зърното, висока устойчивост на болести и стресови фактори. Създадените в института сортове заемат около 68 % от сортовата структура на страната.
Настояще
От началото на 2001 г., след провеждане на структурна реформа в земеделието на Република България, ИПС “Добруджа” приема името Добруджански земеделски институт.
Днес той заслужено заема лидерско място сред институтите в системата на Селскостопанска академия към Министерството на земеделието и храните. Постигнатите от него резултати в теорията и практиката се публикуват в престижни български и европейски научни издания. Учени и специалисти от института участват в редица международни форуми. Институтът се посещава от множество специалисти от институти и университети от цял свят.
Благодарение на широкообхватната си дейност Добруджански земеделски институт вече седем десетилетия се ползва с висок национален и международен престиж, а създадените в него многобройни научни продукти са ценени и търсени в цял свят.
Мирослав Балчев 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“
БЧК раздаде хранителни пакети на най-нуждаещите се лица в община Генерал Тошево
БЧК раздаде хранителни пакети на най-нуждаещите се лица в община Генерал Тошево
Кметът на Община Шабла организира среща във връзка със старта на туристическия сезон
Кметът на Община Шабла организира среща във връзка със старта на туристическия сезон
Изложба на младата художничка Дарина Пенева гостува в "Двореца"
Изложба на младата художничка Дарина Пенева гостува в "Двореца"



Яндекс.Метрика