Спасяват туризма с безплатни чадъри и ваучери за почивка

05.05.2020 г. 14:55:43 ч.
/ ИА Добруджа
Спасяват туризма с безплатни чадъри и ваучери за почивка
Ваучери за почивка на море и планина, чадърите и шезлонгите да са безплатни. Това една от договорките, за които е постигнато принципно съгласие на коалиционния съвет днес. Новината бе съобщена на брифинг в Министерски съвет с участието на Томислав Дончев, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и др. министри от кабинета.

Ще се уточняват подробностите за кой кръг граждани ще са тези ваучери, за кои курорти и почивки да важат, каква да бъде тяхната стойност и др. Коалиционните партньори обаче са се разбрали ваучери да бъдат давани само на хора, които са плащали социални осигуровки и нямат никакви задължения към държавата.
Консенсус също е постигнат плажните принадлежности тази година да бъдат безплатни, като това ще е за сметка на концесионните такси и наеми, т.е. за сметка на договорите с държавата.

Надеждата е началото на летния сезон да бъде от 1 юли, лошият вариант е да е август месец. Другото споразумение е да се направи жест към ниско бюджетния туризъм - къщите за гости, семейните хотели, апартаментите под наем.

Коалиционните партньори са се разбрали да бъде удължен позволения срок за строителството по морето. Ще бъде отправена препоръка към местните власти за това.
Постигнато е съгласие и разстоянието между масите в ресторантите да бъде на 1.50 метра, тъй като при изискване от 2.5 метра не е рентабилно ресторантите изобщо да отварят. Така ще бъде изменена заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от неделя.

Има консенсус по отношение на предприетите до момента противоепидемични мерки, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Продължават някои уговорки по мерките за подкрепа на гражданите и икономиката, прецизират се предложенията на партньорите. Трябва да се оцени социално-икономическият ефект и дали можем да си го позволим. Разговорите не могат да се превръщат в това кой иска да даде повече и да изглежда по-симпатичен в очите на гражданите, отбеляза Дончев. Вицепремиерът категорично заяви обаче, че в програмата за управление е записано, че данъци и данъчна политика няма да се променят. В този смисъл въпросът за намаляване на ДДС не стои.
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море



Яндекс.Метрика