Стачката във Франция може да почерни коледните празници

13.12.2019 г. 16:16:25 ч.
/
Стачката във Франция може да почерни коледните празници
Пътуващите до работните си места във Франция стиснаха зъби на деветия ден от съсипващата стачка на обществения транспорт в петък с надежда за прекратяване на ежедневните мъки чрез предложението на правителството за нови преговори със синдикатите за оспорвани от тях пенсионни реформи.
Много пътници преразглеждат плановете си за ваканционни пътувания, тъй като профсъюзите застанаха обединени срещу плановете на правителството да обедини 42 пенсионни схеми на страната в единна система, базирана на точки.
"Много е сложно", заяви 23-годишната детегледачка Елза пред АФП на Лионската гара в Париж, оплаквайки се от препълнените влакове. Всеки ден, откакто стачката започна, тя трябвало да става рано, за да не пропусне влака си до града, а след това да извърви дълъг път до работа.

"Ако това (стачката) продължи, ще трябва да продължа да го правя. Това е изтощително, но нямам избор. Не цялата работа може да се свърши от дома."

Промяната в пенсионната реформа, огласена от премиера Едуар Филип тази седмица, разгневи дори умерения профсъюз CFDT, след като предложи намалено заплащане на хората, които се пенсионират на законната 62-годишна възраст, вместо на така наречената „въртяща се възраст“ от 64 - „червена линия“ за профсъюзите.
Те призоваха за нова масова демонстрация във вторник, третата, откакто акцията стартира на 5 декември като най-голяма проява на сила от години от прословутите войнствени профсъюзи на Франция, които обещаха да продължат борбата и през празниците ако е необходимо.

Филип каза в четвъртък, че ще призове лидерите на профсъюзите "бързо да възобновят диалога" и предложи преговори "възможно най-скоро следващата седмица".
"Вратата ми е отворена, а ръката ми е протегната", каза Филип в Туитър.
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Испания отваря за туристи в края на юни
Испания отваря за туристи в края на юни
Над 9 хиляди души са задържани в САЩ от началото на протестите
Над 9 хиляди души са задържани в САЩ от началото на протестите
Главният епидемиолог на Швеция: Сгреших фатално
Главният епидемиолог на Швеция: Сгреших фатално
Китай започва селскостопанска война със САЩ
Китай започва селскостопанска война със САЩЯндекс.Метрика