Стефан Петков: Мечтата на всеки треньор е да има олимпийски шампион, но все още имам мотивация да работя (ВИДЕО)

21.09.2021 г. 17:17:22 ч.
/
Стефан Петков: Мечтата на всеки треньор е да има олимпийски шампион, но все още имам мотивация да работя (ВИДЕО)
Приемам избора ми за почетен гражданин на Добрич за признание за успехите ми през 40-годишната ми треньорска кариера, сподели за медийна група „Добруджа“ Стефан Петков – треньор в боксов клуб „Добрич“ и Спортно училище „Георги Раковски“. Общински съвет – Добрич днес реши да удостои със званието олимпийската шампионка Стойка Кръстева и нейният първи треньор.

Стефан Петков започва да тренира бокс през 1969 г. при Коста Маринов. Като юноша печели сребърен и бронзов медал от първенството на България. Навлиза успешно на ринга и при мъжете, но през 1974 г. е принуден да прекрати състезателната си кариера, заради контузия. Завършил е НСА, а от 1981 г. до днес е треньор по бокс в Добрич.

Десетки са неговите възпитаници през този период, които печелят медали в България и представят страната на големи международни състезания, но сред тях се открояват две имена – на двукратните участници на олимпийски игри Юлиян Строгов (Барселона 1992 и Атланта 1996) и Стойка Кръстева (Лондон 2012 и Токио 2020).

Всеки треньор се стреми да изгради състезатели като тях, сподели Стефан Петков.

Юлиян Строгов има бронзов медал от Световно първенство по бокс за мъже и сребърен от европейско.

Той можеше да участва и на трета Олимпиада, но не се яви на нея по здравословни причини, отбеляза Стефан Петков. Двамата поддържат връзка постоянно през годините, въпреки че Юлиян Строгов отдавна живее в чужбина. Наскоро Стефан Петков отново го е поканил да бъде треньор в боксов клуб „Добрич“, като Юлиян Строгов е изразил готовност след 2 години да се завърне от Германия в родния си град и да работи с младите боксьори тук.

Стефан Петков за първи път среща Стойка Петрова през 1999 г. в училище „Панайот Волов“. Треньорът я забелязва, докато тя играе футбол с момчетата в училищния двор и набитото му око веднага вижда потенциала в нея. Три покани към нея да дойде в боксовата зала обаче не са достатъчни и на четвъртия път той се среща с родителите й, за да ги убеди да запишат дъщеря си на бокс. Така започва пътя й към върха, за да стане двукратната европейска шампионка и двукратна световна вицешампионка за жени. В Лондон през 2012 г. като състезател на БК „Добрич“ Стойка е първата българска боксьорка на Олимпиада, а най-големият успех идва в последното състезание в кариерата й – златото на игрите в Токио през това лято.

„Целият ми живот е отдаден на бокса, но все още имам голяма мотивация да работя. Стига да съм здравословно добре, ще продължавам да водя тренировки. Вярвам, че и в момента в залата в спортното училище в Добрич има деца, които ще стигнат да големи състезания“, сподели Стефан Петков.

Репортаж на Димитър Узунов и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ХАНДБАЛ: "Добруджа" загуби във Варна
ХАНДБАЛ: "Добруджа" загуби във Варна
ФУТБОЛ: Тежка загуба за "Добруджа" в Разград
ФУТБОЛ: Тежка загуба за "Добруджа" в Разград
ФУТБОЛ: Втора категорична победа за девойките на България, Димитра Иванова отново бележи
ФУТБОЛ: Втора категорична победа за девойките на България, Димитра Иванова отново бележи
ВОЛЕЙБОЛ: Добруджа 07 загуби от ЦСКА на старта на Супер Волей (ВИДЕО)
ВОЛЕЙБОЛ: Добруджа 07 загуби от ЦСКА на старта на Супер Волей (ВИДЕО)Яндекс.Метрика