Стойчо Кацаров: Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона

26.11.2021 г. 14:52:31 ч.
/
Стойчо Кацаров: Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона
Утре най-вероятно ще излезем от тъмночервената зона, което е добра новина за всички нас. Това заяви на извънреден брифинг служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.
"В момента епидемиологичната крива достигна ниво, практически равно на 500, нещо, което чакахме от няколко седмици. Тази вълна достигна върха си на 4 ноември тази година с регистрирана заболеваемост 728,3 на 100 хил. души население. В момента можем да говорим за плато - кривата много рязко спада, което е най-добрата новина в случая", обясни проф. Мира Кожухарова.

Проф. Кожухарова отбеляза положителния ефект на "зелените сертификати": "В началото те бяха приети по един войнствен начин, но сега всички сме убедени, че има полза от тях. Независимо от това, че общо взето бяха започнали да се увеличават броя на изследваните проби, във връзка със зелените сертификати, много рязко нарасна броят на хората, които се изследваха. Това по време на епидемична вълна има положителен ефект, защото положителните бързо се откриват и във всички случаи това съдейства за намаление на разпростренението", каза още проф. Кожухарова.

"Забелязваме и спад на хората, които имат нужда от болнично лечение", добави проф. Кожухарова, но уточни, че броят на хората в интензивните отделения е се запазва висок. "Освен приятната новина, че тази вълна върви към спад, трябва да обърнем внимание на регистрираните смъртни случаи, които също намаляват, но броят им е висок. Това е свързано с различни аспекти на нашия бит. От моя гледна точка - най-вече с отказа от ваксинация."
"Макар и бавно, броят на ваксинираните се увеличава. 1 милион 720 хил. души имат пълен ваксинационен курс", долни още тя и обясни, че хората, които са изложени на най-голям риск от заразяване и смърт, тоест възрастните хора, продължават да се вакснират.
"Успяхме да пречупим тази вълна, разбира се, благодарение на нашите сънародници, които възприеха идеята за "зелен сертификат" и на нашите колеги, лекари", заяви Стойчо Кацаров. Той връчи златен медал на своята съветничка проф. Кожухарова.

От 1 декември влизат в сила допълнения към заповедите, свързани с противоепидемичните мерки.
Зам.-здравният министър д-р Александър Златанов съобщи, че ситуацията позволява да се вкарат точки за по-пълноценен учебен процес. Подобряваме условията по граничен контрол. Хората със зелен сертификат ще могат да влизат в България.

Удължава се срокът, в който човек, поставен под карантина може да се освободи от нея. Досега резултатът от теста позволяваше да се освобождаваш до 24 часа, от 1 декември освобождаването от карантина не може да стане до 3-ия ден от пребиваването в страната, уточни Кацаров.
Дава се възможност за извънкласно и дуално обучение в здравословна среда. Дава се възможност за явяване на изпити на деца и консултации с преподаватели, уточни Кацаров.
Децата с направен тест сутринта не се налага да правят тест следобед, за да извършват тези допълнителни дейности, каза още Кацаров.
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"



Яндекс.Метрика