Страхът от война в Украйна възкръсна

10.11.2014 г. 09:24:00 ч.
/ ИА Добруджа
Страхът от война в Украйна възкръсна
Боевете между правителствените сили и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна се засилиха през уикенда, подновявайки страховете от война, пише британският в. "Файненшъл таймс".
Наблюдатели в Донецк и други големи градове по периметъра на контролираните от бунтовниците райони съобщиха за едни от най-ожесточените престрелки от постигнатото на 5 септември прекратяване на огъня, което многократно е нарушавано със спорадични сблъсъци и артилерийска стрелба.
Изострянето на ситуацията заплашва крехкото примирие и става в момент, когато Киев обвинява Москва, че засилва доставките на тежко въоръжение за сепаратистите и изпраща още повече бойци в тяхна подкрепа през рехавата граница между Русия и Източна Украйна, отбелязва "Файненшъл таймс".
Крехкото примирие в Източна Украйна изглежда още по-несигурно, след като европейски наблюдатели потвърдиха съобщенията за придвижване на военни автомобили без обозначения в контролираната от бунтовниците територия, а Донецк, най-големият град в района, беше арена на продължила цяла нощ
артилерийска битка, посочва американският в. "Ню Йорк таймс".
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че нейни наблюдатели са видели колона от над 40 камиона по път недалеч от Донецк. Превозните средства са били покрити с брезенти и не са имали обозначения, нито табели с регистрационни номера. Те са теглели гаубици и са превозвали хора с тъмнозелени униформи без обозначения.
ОССЕ не изказа предположения откъде са дошли забелязаните през уикенда камиони или хората в тях, но според украински представители тези информации подсилват твърденията на Киев, че Москва продължава да въоръжава и обучава сепаратистите, изтъква изданието.
Инцидентите между Русия и НАТО се увеличават до нивото от Студената война, като само през последните осем месеца са били регистрирани 40 опасни или деликатни случая, се казва в доклад, цитиран от британския в. "Гардиън".

Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Pfizer временно намалява доставките на ваксината си за Европа
Pfizer временно намалява доставките на ваксината си за Европа
Правителството на Нидерландия подава оставка
Правителството на Нидерландия подава оставка
Визата за Великобритания: За македонците 55 лири, за българи и румънци - 244 лири
Визата за Великобритания: За македонците 55 лири, за българи и румънци - 244 лири
27 г. затвор за българин за трафик на мигранти в Гърция, той не е стъпвал там
27 г. затвор за българин за трафик на мигранти в Гърция, той не е стъпвал тамЯндекс.Метрика