Страхът от война в Украйна възкръсна

10.11.2014 г. 09:24:00 ч.
/ ИА Добруджа
Страхът от война в Украйна възкръсна
Боевете между правителствените сили и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна се засилиха през уикенда, подновявайки страховете от война, пише британският в. "Файненшъл таймс".
Наблюдатели в Донецк и други големи градове по периметъра на контролираните от бунтовниците райони съобщиха за едни от най-ожесточените престрелки от постигнатото на 5 септември прекратяване на огъня, което многократно е нарушавано със спорадични сблъсъци и артилерийска стрелба.
Изострянето на ситуацията заплашва крехкото примирие и става в момент, когато Киев обвинява Москва, че засилва доставките на тежко въоръжение за сепаратистите и изпраща още повече бойци в тяхна подкрепа през рехавата граница между Русия и Източна Украйна, отбелязва "Файненшъл таймс".
Крехкото примирие в Източна Украйна изглежда още по-несигурно, след като европейски наблюдатели потвърдиха съобщенията за придвижване на военни автомобили без обозначения в контролираната от бунтовниците територия, а Донецк, най-големият град в района, беше арена на продължила цяла нощ
артилерийска битка, посочва американският в. "Ню Йорк таймс".
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че нейни наблюдатели са видели колона от над 40 камиона по път недалеч от Донецк. Превозните средства са били покрити с брезенти и не са имали обозначения, нито табели с регистрационни номера. Те са теглели гаубици и са превозвали хора с тъмнозелени униформи без обозначения.
ОССЕ не изказа предположения откъде са дошли забелязаните през уикенда камиони или хората в тях, но според украински представители тези информации подсилват твърденията на Киев, че Москва продължава да въоръжава и обучава сепаратистите, изтъква изданието.
Инцидентите между Русия и НАТО се увеличават до нивото от Студената война, като само през последните осем месеца са били регистрирани 40 опасни или деликатни случая, се казва в доклад, цитиран от британския в. "Гардиън".

Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
ООН: Пандемията от COVID-19 влошава световните конфликти
ООН: Пандемията от COVID-19 влошава световните конфликти
Бившият испански крал Хуан Карлос напуска страната
Бившият испански крал Хуан Карлос напуска страната
В ОАЕ заработи първият ядрен реактор в арабския свят
В ОАЕ заработи първият ядрен реактор в арабския свят
Оттеглилият се папа Бенедикт XVI е сериозно болен след посещение в Германия
Оттеглилият се папа Бенедикт XVI е сериозно болен след посещение в ГерманияЯндекс.Метрика