Начало >Добруджа >Регионални

Сватбата-погребение и други находки от Калиакра са изложени в Община Каварна (ВИДЕО)

02.08.2021 г. 14:29:27 ч.
/
Сватбата-погребение и други находки от Калиакра са изложени в Община Каварна (ВИДЕО)
Най-ценните и интересни находки, открити на нос Калиакра през миналото лято, могат да бъдат разгледани от днес в Община Каварна. Изложбата бе открита от кмета Елена Балтаджиева, ръководителя на разкопките и директор на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова и Пенко Георгиев – директор на Исторически музей – Каварна. За втора поредна година находките от предходното лято са изложени във фоайето на Община Каварна, след което ще бъдат преместени за постоянно в местния исторически музей.

Акцент в изложбата е сватбата-погребение на младо момиче, погребано със златотъкана лента на челото, фина мрежа за коса от копринени и златни нишки и дрехи, изработени от скъпи платове. Сгодената девойка е починала преди бракосъчетанието и е погребана като булка. В изложбата са представени накитите й – златни обеци, златен пръстен с камък от планински кристал и сферични сребърни копчета. Доц. д-р Бони Петрунова смята, че момичето е дошло от Венеция или Генуа.

„Даровете, които намерихме в гроба, показват, че момичето е от видно семейство. Тези най-скъпи тъкани като техника се зараждат през втората половина на 14. век във Венеция и Генуа. Предполагам, че тя е щяла да се ожени за Георги, за когото смятам, че е син на Балик и племенник на деспот Добротица“, сподели за медийна група „Добруджа“ доц. д-р Бони Петрунова, която ръководи проучванията на Калиакра от 2004 г.

Друг ценен експонат е напълно запазена керамична амфора от Северна Африка от 6. век. Изложбата включва още монети, ножове, копчета, обеци и др.

Днес доц. д-р Бони Петрунова и нейният екип започнаха предвидените за това лято разкопки на нос Калиакра. Още в първите часове на проучването е намерена монета. Доц. д-р Бони Петрунова е уверена, че ще бъде продължена традицията всяка година да бъдат намирани ценни и значими за историята находки в столицата на Добруджанското деспотство. От 2017 г. насам последователно на нос Калиакра бяха открити нефритената катарама за колан на китайската династия Мин, татарската плячка - богатото златно съкровище от края на 14. век, златният пръстен-печат на Георги - един от господарите на Калиакра и родственик на Добротица, и сватбата-погребение.

„Не е най-важното всяка година да се откриват съкровища. Важното е, че като един пъзел ние напасване цялата история. Има участъци, за които сме напълно наясно какво са представлявали и как са били обитавани“, заяви доц. д-р Бони Петрунова.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Продължава съхненето на дървета от вида ясен в поясите, ще се стигне до сеч (ВИДЕО)
Продължава съхненето на дървета от вида ясен в поясите, ще се стигне до сеч (ВИДЕО)
Подновиха издирването на изчезналия в морето мъж от Добрич
Подновиха издирването на изчезналия в морето мъж от Добрич
Гранична полиция издирва изчезнал в морето край Каварна мъж
Гранична полиция издирва изчезнал в морето край Каварна мъж
Кметът на Община Добричка: Днес отдаваме почит към всички, посветили живота си на каузата за пребъдването на българската държава
Кметът на Община Добричка: Днес отдаваме почит към всички, посветили живота си на каузата за пребъдването на българската държаваЯндекс.Метрика