Начало >Добруджа >Култура

Събарят настоящата реплика и изграждат до 3 месеца в автентичен вид къщата на Адриана Будевска (ВИДЕО)

08.08.2019 г. 12:49:23 ч.
/
Събарят настоящата реплика и изграждат до 3 месеца в автентичен вид къщата на Адриана Будевска (ВИДЕО)
До 3 месеца ще бъде изградена в напълно автентичен вид къщата на Адриана Будевска. Много е важно да подчертаем, че сградата, която съществува в момента, не е реално родната къща на актрисата, подчерта заместник-кметът на Община Добрич д-р Емилия Баева. Тя, директорът на Регионален исторически музей – Добрич Добри Добрев и главният уредник д-р Кремена Митева представиха на пресконференция проекта „Реконструкция по автентични данни и адаптация за творчески дейности на къща – музей „Адриана Будевска“ в град Добрич“.
 
За неговата реализация Министерството на културата осигурява 64 000 лв. Музеят в Добрич се включва със собствени средства в размер на 12 000 лв. Вече е подписан договорът с фирмата изпълнител – „Реставрация“ ЕАД. Фирмата е работила в старите столици Плиска и Преслав, както и по църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново. Крайният срок за реализация на проекта е 15 ноември.
Настоящата къща-музей не е автентичната къща на Адриана Будевска, а реплика, правена през 1976 и 1977 г. във връзка с 100-годишнината от рождението й през 1978 г., обясни директорът на музея Добри Добрев. Тя има разминавания с оригинала, подчерта той. Изграждането на реплика през 70-те се е наложило, тъй като състоянието на къщата тогава не е позволявало нейното реставриране – на практика от нея не е било останало нищо. Сега сградата ще се събори и на два метра встрани ще бъде изградена нова, която ще припокрива напълно автентичния вид на къщата.
 
Започва реализацията на една дългоочаквана наша мечта, заяви д-р Емилия Баева. Пространството ще бъде използвано и като място, където децата ще могат да творят, обясни тя.
 
Предвидили сме едната зала да бъде учебен музей, като акцентът там ще бъде „Литературата в театъра“ и учениците ще се занимават с изработването на мини декори, рисунки на театрални костюми, правоговор, сценична и публична реч, допълни д-р Кремена Митева.
 
Адриана Будевска е родена на 13 декември 1878 г. в Добрич. Тя е дългогодишна актриса в Народния театър, един от основоположниците на професионалния театър в България, считана е за една от най-добрите изпълнителки на трагични роли в историята на родния театър.
 
Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
"Диана Ескпрес" гостуват на "Трикси" на 25 август
"Диана Ескпрес" гостуват на "Трикси" на 25 август
Съставът за градски шлагери "Добрич" ще изнесе юбилеен концерт в парка на 24 август
Съставът за градски шлагери "Добрич" ще изнесе юбилеен концерт в парка на 24 август
 КУЛТУРЕН АФИШ  19 – 25 август 2019 г.
КУЛТУРЕН АФИШ 19 – 25 август 2019 г.
Творби на италианския художник Алфонсо Бавузи ще бъдат изложени в Каменна зала в Двореца
Творби на италианския художник Алфонсо Бавузи ще бъдат изложени в Каменна зала в ДворецаЯндекс.Метрика