Начало >Добруджа >Криминални

Съдът допусна допълнителна експертиза по дело за смърт при трудова злополука

22.11.2013 г. 14:54:00 ч.
/ ИА Добруджа
Съдът допусна допълнителна експертиза по дело за смърт при трудова злополука
Окръжен съд – Добрич, допусна да бъде изготвена допълнителна експертиза по наказателното дело срещу 48-годишниия Валентин П. П. от гр. Тервел. Той е подсъдим по обвинение на Окръжна прокуратура - Добрич, за това, че на 02.07.2012 г. в гр. Добрич в качеството му на управител на дружество с ограничена отговорност е, причинил смъртта на 49-годишен мъж от с. Зърнево, община Тервел, поради немарливо изпълнение на 08.06.2012 г. в гр. Тервел на правно регламентирана дейност – механизирано поваляне на дървета, представляваща източник на повишена опасност, в нарушение на разпоредбите на Правилника за здравословни и безопасни условия на труд в горите – чл. 7, ал. 1; чл. 8; чл.10; чл. 12, ал. 1; чл. 15, ал. 1,2 и 3; чл. 134 , ал. 3 и 4; чл. 137; Наредба №Н-8/2008 г. за условията и реда за извършване на превоз на пътници и товари за собствена сметка - чл. 16, ал. 2; чл. 17, т.3, б. „Б"; Наредба №РД-07-2/16.12.2009 г. за условията и реда за провеждане на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд – чл. 11, ал. 1, и Наредба №5/11.05.1999 г. за реда, начина и периодичността на извършване на оценка на риска – чл. 17.
Окръжен съд – Добрич, изслуша днес и прие заключенията на вещите лица изготвили 6 експертизи по делото. С четири съдебно-медицински експертизи се установява какви травми е получил пострадалият и какво е причинило настъпилата смърт. Комплексна експертиза установява с какъв предмет и по какъв механизъм е причинена тежката черепно-мозъчна травма, причинила остра сърдечна недостатъчност и довела до смъртта на 49-годишния. Вещите лица приемат, че дървото е паднало перпендикулярно на главата на пострадалия, и дори да е имал каска, пак би се стигнало до този вредоносен резултат. Последната експертиза установява, че фирмата, за която е работил пострадалият, е осигурила минимални условия на безопасност за наетите по трудов договор лица, но спрямо намиращите на работната площадки външни лица има пропуски.
По искане на адвоката на подсъдимия и на държавното обвинение Окръжен съд – Добрич, допусна нова експертиза, която да отговори какъв е бил видът на дървото, което го е ударило, правилно ли е действал свидетел по делото по изсичането му, каква е причината за промяна на посоката на падане на дървото, има ли това връзка с действията на резача, дали при конкретния начин на поваляне на дървото са спазени условията на безопасност на труда. Тя ще бъде изготвена от две вещи лица – лесовъд и експерт по безопасност на труда.
Окръжен съд – Добрич, разпита днес явилите се по делото свидетели. Съдът наложи глоба от 100 лв. на неявил се свидетел и постанови той да бъде принудително доведен за следващото заседание по делото.
Процесът ще продължи на 17.01.2014 г.


Коментирайте
Подобни новини
Работник от ОП „Устойчиви дейности и проекти“ е пострадал тежко при трудова злополука
Работник от ОП „Устойчиви дейности и проекти“ е пострадал тежко при трудова злополука
Окръжният съд в Добрич призна за виновен подсъдим за укриване и неплащане на данъци в особено големи размери
Окръжният съд в Добрич призна за виновен подсъдим за укриване и неплащане на данъци в особено големи размери
12 години затвор за смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда
12 години затвор за смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда
Съдът в Добрич наложи обща възбрана и запор върху имуществото на „Евроманган“ ЕАД
Съдът в Добрич наложи обща възбрана и запор върху имуществото на „Евроманган“ ЕАДЯндекс.Метрика