Начало >Добруджа >Общество

Съдът прие тройната съдебно-екологична експертиза по делото за добива на газ в Тошевско

16.01.2021 г. 08:53:42 ч.
/
Съдът прие тройната съдебно-екологична експертиза по делото за добива на газ в Тошевско
На заседание вчера, Административен съд – Варна прие тройна съдебно-екологична експертиза по делото, образувано по жалба на „Русгеоком“ ЕАД  срещу Решение на Директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна, с което е отказано одобряване на осъществяването на инвестиционно предложение за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич. Съдът изслуша вещите лица от тройната съдебно-екологична експертиза, която бе назначена от съдията - докладчик с въпрос: „Разгледани ли са кумулативните въздействия и направена ли е детайлна сравнима оценка на кумулативното въздействие от изпълнението на всички фази и етапи на инвестиционното предложение, включително и на предвидените за използване технологии?“ и прие експертизата. В заключението на й се казва: „Въз основа на предоставената документация, на нормативната уредба и на наличните методически указания, считаме че са разгледани кумулативните въздействия и е направена детайлна сравнима оценка на кумулативното въздействие от изпълнението на всички фази и етапи на инвестиционното предложение, включително и на предвидените за използване технологии.“, съобщават от пресцентъра на съда.
Съдът прие представените доказателства за извършените сондажни работи в глинестия пласт, от които стана ясно, че в този интервал ядково сондиране не е извършвано и не е взета ядкова проба. По искане на заинтересована страна, съдът изиска от Министерство на енергетиката ежедневните рапорти за взетите сондажни ядкови проби от въпросния глинест пласт. Постави задача на жалбоподателя да отговори на въпроса, дали се пази, къде и в какво количество материал от пробите. Даде 7-дневен срок на страните за прецизиране на задачи към повторните и нови експертизи, поискани във връзка с оспорването на приетата тройна съдебно-екологична експертиза.
Припомням, че по искане на страните, до вчерашното съдебно заседание съдът изслуша и прие експертизите на 6 вещи лица – еколог, геолог, хидрогеолог, сондажен инженер, химик и геофизик, по представените от тях екологична и комплексна съдебно-техническа експертиза. Предстои изслушване на вещо лице по здравно-екологичната експертиза, която ще бъде разгледана на следващото заседание по делото на 19 март. Забавянето на своята работа по здравно-екологичната експертиза вещото лице обясни с огромното служебно натоварване, което има на работното си място през последните месеци и пое ангажимента да предостави експертизата си, като краен срок даден му от съда, на 28 февруари 2021 г. Съдът предупреди вещото лице, че това е последен краен срок и при непредоставяне на експертизата, ще бъде глобено и освободено.
Във връзка с обявената епидемична обстановка в страната и Заповед на Министъра на здравеопазването, на основание Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия, в съдебна зала №1 на откритото заседание присъстваха съдебният състав, вещите лица, прокурора, страните по делото и журналисти. Поради високия обществен интерес към делото, с разпореждане на Председателя на съда – съдия Елена Янакиева, на заинтересовани граждани бе дадена възможност да наблюдават паралелно заседанието по делото на живо на екран в друга зала на съда.

Коментирайте
Подобни новини
Времето на 7 март - неделя
Времето на 7 март - неделя
Днес е голямата Задушница преди Великия пост
Днес е голямата Задушница преди Великия пост
Почитаме св. 42-ма мъченици в Амория, имен ден имат Красимира, Красимир и Красен
Почитаме св. 42-ма мъченици в Амория, имен ден имат Красимира, Красимир и Красен
Стотици жители на областта се възползваха от е-платформата за ваксинация още в първите часове след пускането й
Стотици жители на областта се възползваха от е-платформата за ваксинация още в първите часове след пускането йЯндекс.Метрика