Начало >Добруджа >Криминални

Съдът в Балчик отчита ръст на постъпилите през първото полугодие дела спрямо същия период на миналата година

15.08.2013 г. 09:22:00 ч.
/ ИА Добруджа
Съдът в Балчик отчита ръст на постъпилите през първото полугодие дела спрямо същия период на миналата година
Ръст на постъпилите за разглеждане дела през първото шестмесечие отчита Районен съд – Балчик. За периода са образувани 653 нови дела при 588 броя дела за шестте месеца на 2012 г. Сериозно увеличение се наблюдава при гражданските дела, като от началото на 2013 г. са образувани със 62 броя повече от тези за същия период на миналата година.
За двете години в Районен съд – Балчик, се откроява обща тенденция на висок процент на образуваните граждански дела по заповедни производства. От общо образувани 437 граждански дела между 01.01.2013 г. и 30.06.2013 г., 310 броя са заповедни производства. За същото време през миналата година са били постъпили 375 дела, като по 263 от тях е поискано издаване на заповед за изпълнение за вземане на парични суми или вещи, или изпълнението й. Голямата част от тях – 202 дела са образувани по заявления за издаване на заповед за събиране на парични вземания. Най-много сред тях са тези по искове на „ВиК" ЕООД – Добрич, - 80 броя, по вземания на лизингова фирма – 32 дела, и от „Енерго Про – продажби" – 29 броя. Делата за изпълнение на подобни заповеди са 108 броя.
Съдът отчита също увеличение на образуваните дела за делби, на тези по Закона за закрила на детето и по Закона за защита от домашното насилие. Същевременно е отбелязана тенденция на намаление на постъпилите дела по Семейния кодекс, облигационните и вещните искове.
В наказателното отделение на Районен съд – Балчик, се наблюдава леко увеличение на делата, като то е най-съществено при образуваните наказателни дела от общ характер – с 13 повече от миналата година. Статистиката показва, че в двата периода преобладават тези за престъпления против собствеността – кражби, присвояване, измама, и делата за общоопасни престъпления.
През първото полугодие на 2013 г. в Районен съд – Балчик, се запазва броят на делата, образувани за отглеждане на наркотични растения и за престъпления, свързани с наркотични вещества. Същата тенденция е отчетена при административните наказателни дела. По Закона за данък добавена стойност и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс са постъпили 6 дела от 01.01.2013 до 31.06.2013 г., а за същия период на миналата година те са били 7 броя. Тази година са започнали 46 процеса по Закона за движение по пътищата, докато за първото полугодие на миналата година те са били 47. По Указа за борба с дребното хулиганство са постъпили 4 дела през тази година, при 5 за миналата година.


Коментирайте
Подобни новини
54-годишен мъж, блъснат на пешеходна пътека в Добрич, е с опасност за живота
54-годишен мъж, блъснат на пешеходна пътека в Добрич, е с опасност за живота
Задържаха мъж без книжка, шофирайки кола без табели и с 3,08 промила алкохол
Задържаха мъж без книжка, шофирайки кола без табели и с 3,08 промила алкохол
Две катастрофи с пострадали за денонощие в област Добрич
Две катастрофи с пострадали за денонощие в област Добрич
Трима с фрактури след челен удар по пътя Добрич - Силистра
Трима с фрактури след челен удар по пътя Добрич - СилистраЯндекс.Метрика