Начало >Добруджа >Регионални

Съветници поискаха по-конкретна справка за несъбраните данъци в селата на община Добричка (ВИДЕО)

27.02.2020 г. 15:31:44 ч.
/
Съветници поискаха по-конкретна справка за несъбраните данъци в селата на община Добричка (ВИДЕО)
При представянето на информация за събираемостта на данъците в община Добричка по населени места, да бъде направена разбивка колко от недоборите са от физически лица и колко от юридически. За това настоя общинският съветник от ДПС Пламен Недев при обсъждането на докладна записка, касаеща информация за събираемостта на данъци за 2019 година.
В подкрепа на предложението се изказа и д-р Ердинч Хаджиев. По думите му, от подадените данни не става ясни кои недобори са от фирми и кои - от физически лица и затова не може да се види ясно картината за конкретното населено място. За да има реална представа дали кметовете си вършат работата, трябва да има такава разбивка, каза д-р Хаджиев. Той изтъкна, че е работа на общината, а не на кмета на селото, да завежда дела срещу некоректните фирми.
Кметът на с. Плачидол Атанас Пенев възрази срещу системата, която ползват „Местни данъци и такси”. От 4 години моето село е обвинявано, че не си събира данъците. Оттогава водя борба с дирекция „Местни данъци и такси” да променят нещо, защото информацията, която постъпва при нас не е вярна, каза Пенев и даде няколко примера за неточности. Разбирам, че са изпратени 480 места за данъците по постоянен адрес. Защо тези адреси не са въведени в справките, които имаме, попита Пенев.
Той настоя да има възможност системата да позволява на кметове да могат да проверяват всички  длъжници, защото в момента проверка може да бъде направена на конкретно лице чрез ЕГН. Освен това ако влязат едновременно трима души, системата блокира и не можем да я ползваме, каза Кметът на Плачидол. Той припомни, че гласуваната миналата година Наредба за нова методика за размера на данъка върху моторните превозни средства, бе върната от областния управител и останаха в сила минималните ставки. По негова информация, загубите на общината от това са около 200 хиляди.
Председателят на Общинския съвет Дико Иванов отговори, че Наредбата е върната на процесуална основа. Накрая може да излезем прави, защото все още съдът не се е произнесъл окончателно, посочи Дико Иванов. Той апелира да не се прехвърля цялата отговорност на общинската администрация и посочи, че към кметствата има работещи, които получават заплати, а свършеното от тях през годината е минимално.
Кметът Соня Георгиева призна, че проблем със събирането на местни данъци и такси има от доста година, но по думите й се върви към неговото решаване.  Действително системата, която ползват „Местни данъци и такси” и която е нужна на кметовете,  не е достатъчно пълна, каза Георгиева, но уточни, че базата данни се допълва непрекъснато. От 2016 година в системата фигурират и  административни адреси на задължените лица.
В момента готвим нова Наредба за данъка за МПС. Спазваме процедурата и скоро ще предложим вариант, който да бъде гласуван от общинския бюджет, съобщи кметът Соня Георгиева.
Самата докладна бе приета от Общинския съвет, но предложението на Пламен Недев следващата година справката да бъде разширена в конкретика, не получи нужната подкрепа.
 
Дискусията по темата може да гледате след 9-ата минута на записа от сесията
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Общо заразените от коронавирус са 346
Общо заразените от коронавирус са 346
Над 70 хранителни пакета дариха в първия ден на кампанията кметове от БСП в община Добричка
Над 70 хранителни пакета дариха в първия ден на кампанията кметове от БСП в община Добричка
Кметове от БСП в община Добричка даряват хранителни продукти
Кметове от БСП в община Добричка даряват хранителни продукти
Нови 19 души са под карантина в населените места на община Тервел
Нови 19 души са под карантина в населените места на община ТервелЯндекс.Метрика