Начало >Добруджа >Общество

Съветниците казаха „Да“ на превръщането на ФК „Добруджа“ в общински (ВИДЕО)

26.07.2016 г. 12:34:00 ч.
/
Съветниците казаха „Да“ на превръщането на ФК „Добруджа“ в общински (ВИДЕО)
След дълги обсъждания общинските съветници на Добрич дадоха съгласие за членство на Община град Добрич в Сдружение с нестопанска цел „Футболен клуб Добруджа 1919“. Това е първата стъпка за превръщането на клуба в общински.  В началото кметът Йордан Йорданов изложи своите мотиви за тази докладна. Съветникът от ГЕРБ Светлозар Стоянов поиска да узнае какви цели си поставя общината с членството в сдружението.  Кметът обясни, че когато общината стане член на сегашния УС, той ще се разпусне и ще се избере изцяло нов, който да е администриран от общината. Целта на превръщането на клуба в общински, е да има максимална прозрачност на средствата влагани в този спорт. Мисля, че когато общината поема управлението, е резонно да търси подходящи спонсори, каза още Йорданов.
Тази докладна единствено за футболния клуб ли е и ще се превърне ли в политика ако се заявят желания и от други клубове общината да членува в техните сдружения, попита Камелия Койчева от ГЕРБ. Общината винаги е подкрепяла спорта в града, каза кметът, като даде пример с волейболния клуб, където общината също има участие и по думите му е показателен, че такъв вид проекти са устойчиви. Можем да обмисляме бъдещи партньорства, но общината не винаги може да участва на 100% във всеки спорт, подчерта Йорданов.
При дебатите стана ясно, че ПК „Спорт и младежки дейности“ по принцип подкрепя решението, но няма мнение по темата. Част от феновете на отбора, които присъстваха в залата обаче взеха отношение.  Някои от тях поискаха гаранция от страна на общинското ръководство  за ясно разписани гаранции за цели и  средства за финансиране. Други изразиха своята подкрепа и дадоха пример с много успешни общински клубове. Божанка Вуцова от ГЕРБ изказа мнение, че се взима решение "на парче". Според нея трябва да се развива масовия спорт в клуба като се създават съоръжения, които да са предпоставка за изграждането на кадри, а не общината да се опита да контролира нещо, което в момента е окаяно състояние.
Кметът отговори, че идеята на тази стъпка не е само контрол от страна на общината във футболния клуб. Когато той се стабилизира, участието на общината може да падне наполовина. Йорданов припомни, че е в ход процедура за избор на изпълнител на реконструкцията на стадион „Пионер“. Съоръжението след това ще бъде от полза за ДЮШ.
В крайна сметка 31 съветници подкрепиха докладната, само един гласува „въздържал се“.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Историята на Добрич оживява в изложба от 129 картички (ВИДЕО)
Историята на Добрич оживява в изложба от 129 картички (ВИДЕО)
Община град Добрич ще предоставя нова социална услуга „Наблюдавано жилище“
Община град Добрич ще предоставя нова социална услуга „Наблюдавано жилище“
Времето на 21 февруари
Времето на 21 февруари
ВМРО предлага създаването на фонд за насърчаване на раждаемостта в Добрич (ВИДЕО)
ВМРО предлага създаването на фонд за насърчаване на раждаемостта в Добрич (ВИДЕО)Яндекс.Метрика