Теменужка Петкова с горещ коментар за сделката за ЧЕЗ и строежа на АЕЦ "Белене"

26.06.2019 г. 11:01:28 ч.
/
Теменужка Петкова с горещ коментар за сделката за ЧЕЗ и строежа на АЕЦ "Белене"
Следим информацията за сделката за продажбата на ЧЕЗ, но правителството не може да взима отношение на кого продва активите си частната чешка фирма. Има регулатори, които следят и проверяват сделката и ще се произнесат по нея. Така е разписано в законодателството на България. КФН вече прави проверки. Следва КЗК, а вчера стана ясна и позицията на КЕВР.  
Това каза в сутрешния блок на БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която коментира сделката за закупуаването на активите на ЧЕЗ в България от "Еврохолд". "Всяка една компания има право да участва в инвестиционни проекти. Друг е въпросът дали регулаторните органи ще одобрят дадена сделка. Така се случи с предишните купувачи на ЧЕЗ. С Гинка Върбакова не коментираме сегашната сделка. С нея се чуваме за празниците. Не искам да коментирам твърденията, че сегашната сделка се случва в тежка корупционна тишина. Трябва да оставим компетентните органи да си свършат работата и да спрем с инсинуациите, че има политически гръб зад тази сделка. Има органи, които ще се произнесат по тази тема", обяви министър Петкова.
"Колегите в ТЕЦ "Марица Изток" 2 са реагирали много адекватно. Пожарът е нещастен инцидент и няма да се отрази на енергийната сигурност на страната. Ние ясно сме заявили, че ще разчитаме на този вид енергетика. В нашите планове е заложено използване до 2030 година с хоризонт до 2050 година. ТЕЦ "Марица Изток" 2 не се е отказал доброволно от студения резерв. Имаше смущения в електроенергийната система на страната. Беше възложено на ТЕЦ "Марица Изток" 2 да доставя ток за битовите потребители, защото това е най-важното, и нямаше как да се поддържа студения резерв. Не е вярно, че всичко е било в интерес на ТЕЦ "Варна". Всичко това беше в интерес на енергийната сигурност на страната. В момента ТЕЦ "Варна" работи и осигурява студения резерв в страната. Той отговаря на бсолютно всички технически изисквания", категорична беше Теменужка Петкова.
"Предстои да разберем дали проектът АЕЦ "Белене" ще е неизбежен. Това ще стане на 19 август, когато изтича крайният срок за подаване на оферти. Тогава ще разберем колко инвеститори са заинтересувани от проекта и ще проведем преговори. Държавата не бяга от този проект. Ясно сме заявили, че ще участваме с апортни пратки, но ще държим АЕЦ "Белене" да бъде изграден на изцяло пазарен принцип. Има всички предпоставки за реализацията на този проект и се надявам това да се случи", каза енергийният министър.

"Цените на тока се определят от КЕВР. Увеличението на цената на тока ще бъде в рамките на годишната инфлация. "Булгаргаз" са поискали намаление на цената на природния газ. Това се дължи на добрите сделки, които дружеството е сключило. Утре в парламента ще се гледа Закона за енергетиката, който също ще допринисе за добарата работа в сферата на енергетиката", завърши Теменужка Петкова.
Снимка:media.trud.bg
Източник:Novini.bg

Коментирайте
Подобни новини
БСП призова за връщане на мандата и предсрочни избори
БСП призова за връщане на мандата и предсрочни избори
Почина Ангел Марин
Почина Ангел Марин
Министър Гвоздейков: България е готова 100% да изпълнява процедурите по въздушен Шенген
Министър Гвоздейков: България е готова 100% да изпълнява процедурите по въздушен Шенген
Мария Габриел прие папката с мандата. Ще имаме ли правителство?
Мария Габриел прие папката с мандата. Ще имаме ли правителство?



Яндекс.Метрика