Трайков: Новият собственик на "Виваком" и "Дунарит" е "финансов приключенец"

25.03.2015 г. 09:58:00 ч.
/ ИА Добруджа
Трайков: Новият собственик на "Виваком" и "Дунарит" е "финансов приключенец"
Вчера стана ясно, че "Виваком", военните заводи "Дунарит", "Авионамс", мултиплекса НУРТС и пийпълметричната компания за изследване на телевизионната аудитория ГАРБ Аудиенс Рисърч са компании на Цветан Василев – публично и на нарочна пресконференция на бъдещия нов собственик на тези компании Пиер Луврие. Сделката обаче трябва да бъде одобрена от КЗК. Никой обаче не попита откъде са парите на Цветан Василев, когато взе тези компании, посочи Анна Цолова.
Изглежда, че все едно Цветан Василев говори сам със себе си в случая, коментира бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в сутрешния блок на Нова телевизия. А финансисът Кольо Парамов беше категоричен – квесторите, по давлението на Иван Искров, обезцениха активите в продължение на няколко месеца. Сега вече влизаме в трето действие на операта и ще видим кои са основните играчи, добави Парамов. И определи сумата от 900 млн. евро, която би трябвало да покрие дълговете на петте компании към КТБ, като „занижен".
Изглежда сякаш Цветан Василев, заради дискредитирането си, си е намерил кой да го представлява. А Пиер Луврие има участие в дружество, което има дял и сега в „Дунарит", заяви Трайков. Но след като всички знаеха, че петте компании са на Цветан Василев, само „Банковия надзор" на БНБ не знаеше. Ако „Банковия надзор" не си седеше на ръцете и не броеше звездите, нямаше да позволи такава концентрация в управлението на тези пет компании – в ръцете на един .
Не съм сигурен обаче, че сделка има, продължи Трайков. При цена едно евро всеки може да променя собственост на офшорни фирми по веригата. На пръв поглед някой поема 900 млн. евро задължения, но най-вероятно няма да я плати, каза бившият икономически и енергиен министър. Говорим за стратегически активи, а има и явна връзка с Кремъл. Такава сделка не може да се осъществи и без кредиторите, като тук говорим за КТБ, но при КТБ основният кредитор е държавата чрез Фонда за гарантиране на влоговете т.е. индиректно държавата е кредиторът и трябва да има явни и големи проверки, заяви Трайков. Той определи „новите собственици" за „финансови приключенци".

Източник:actualno.com

Коментирайте
Подобни новини
Кунчев: Маските ще останат задължителни много дълго време
Кунчев: Маските ще останат задължителни много дълго време
Спасовден e, капка дъжд е равна на жълтица
Спасовден e, капка дъжд е равна на жълтица
Борисов обеща да събори старата сграда и да строи нова детска болница
Борисов обеща да събори старата сграда и да строи нова детска болница
Правителството възложи на „Български пощи“ разпространението на вестници за срок от 10 години
Правителството възложи на „Български пощи“ разпространението на вестници за срок от 10 годиниЯндекс.Метрика