Начало >Добруджа >Общество

Три години след първата, „Есетере България” откри втора дестилерия в завода си Добрич

15.06.2019 г. 13:33:01 ч.
/
Три години след първата, „Есетере България” откри втора дестилерия в завода си Добрич
Точно три години след откриването на първата дестилерия, „Есетере България” откри официално втората  дестилерия и административна сграда на завода си в Добрич. За празничното събитие фирмата посрещна много гости, сред които бяха кметът на Добрич Йордан Йорданов, председателят на ОбС -Добрич Иво Пенчев, съветници, земеделски производители и партньори на компанията.  
Днес е рождения ни ден. На 15 юни 2016 година официално бе открита първата дестилерия, припомни пред гостите на събитието изп. директор на компанията Пламен Николов. Той изказа благодарност екипа на фирмата, на всички партньори, както и на община Добрич за добрата съвместна работа. Радваме се че сме точно в Добрич, каза още Николов. За нас е важно да установим устойчиви отношения с фермерите от региона. Вече дестилираме маточина. До преди няколко години това бе на практика едно екзотично растение за региона на Добрич. Днес имаме доста доволни от работата си фермери, които я произвеждат, а ние я изкупуваме, посочи Николов.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов припомни първите разговори с Николов за идеята да реализират в Добрич най-голямата дестилерия на Балканите, а после и в света – именно тук в Добрич. Той призна, че е бил изненадан от бързото втория етап на инвестицията. От сега обаче мога да кажа, че ще има и трети, заяви кметът. Последните години, продуктите на инвеститорите на нашия град, се разпространяват не само извън границите на областта, но и на България. Това говори, че общата подкрепа, която се оказва на инвеститорите и местния бизнес от страна на Общината и Общинския съвет, води до постигане на изключително големи цели, отбеляза Йорданов.
От Центровете  за настаняване от семеен тип 1 и 2 подариха картина на Пламен Николов за подкрепата, която компанията оказва през изминалите 3 години.
Новата дестилерия е точно копие на съществуващата – разположена е на около 2000 квадратни метра площ, с 12 дестилационни апарата.  Разликата е, че се опитахме да я усъвършенстваме. Апаратите са местно производство. Това с което сме гордеем е, че партньорите ни зад океана ни позволиха в два от апаратите да бъдат оборудвани с необходимите измервателни уредни и ще подходим малко по-научно към технологичния процес на дестилация, заяви Иван Каракерезов – технически директор на „Есетере България”.
Новото дестилационно оборудване е с по-модерни параметри и възможности за контрол и мониторинг на процеса. С втората дестилерия компанията удвоява производствения си капацитет, достигайки над 210 куб.м.
Апаратите ще заработят още този сезон и ще осигурят над 50 нови работни места, като общо ще достигнат 200, отбеляза Николов.
 
Очаквайте и видеорепортаж от събитието!

Коментирайте
Подобни новини
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС
Председателят на НАЗ: Добрата новина е, че парите са осигурени и няма да има редукция на плащането
Председателят на НАЗ: Добрата новина е, че парите са осигурени и няма да има редукция на плащането
ЕК прие препоръки за по-добра защита на децата от насилие
ЕК прие препоръки за по-добра защита на децата от насилие
Великденски базар ще предшества благотворителния театрален спектакъл в подкрепа на Станислава Петрова
Великденски базар ще предшества благотворителния театрален спектакъл в подкрепа на Станислава Петрова



Яндекс.Метрика