Турция с отговор на заплахите на Тръмп

08.10.2019 г. 14:01:42 ч.
/
Турция с отговор на заплахите на Тръмп
Турция няма да промени политиката си под въздействието на заплахи, заяви вицепрезидентът на страната Фуат Октай. Заявлението му е в отговор на отправената от американския президент Доналд Тръмп заплаха, че ще унищожи турската икономика.
В профила си в Туитър американският държавен глава заплаши да „разруши икономиката Турция”, ако Анкара „прекрачи границите на позволеното”. Според него, Турция, Европа и другите държави „трябва да се грижат за заловените бойци на Ислямска държава и техните семейства”.
„Нашето послание към международната общност е ясно: Турция не е държава, която действа под заплаха. Ние сами определяме пътя си и сами ще прережем пъпната връв, когато преценим това за необходимо. Никога няма да допуснем създаването на терористичен коридор до границите ни, каквото и да ни струва това. Позицията ни остава непроменена: да гарантираме спокойствието по нашите граници и бъдещето на сирийските братя, както териториалната цялост на Сирия и нейното политическо единство”, заяви Октай, цитиран от РИА Новости.

Вицепрезидентът съобщи, че 370 хиляди сирийски бежанци вече са се завърнали в домовете си в Северозападна Сирия, където Турция проведе операциите „Щита на Ефрат” и „Маслинова клонка”. Остава да бъде създадена зона за сигурност на изток от Ефрат. Турция ще предприеме мерки срещу терористите, застрашаващи южната граница на страната и ще съдейства за завръщането на сирийските бежанци в родината им.
По-рано Вашингтон обяви, че въоръжените сили на САЩ няма да участват във военна операция на Турция в северната част на Сирия. В разпространената от Белия дом позиция се казва, че сега Турция ще отговаря за всички бойци на Ислямска държава, взети в плен през последните две години.
Ердоган заяви, че през следващите дни може да бъде взето решение за операция на Турция в Северна Сирия на изток от Ефрат. Целта на операцията ще бъде прочистване на граничещата с турската държава сирийска територия от кюрдските сили за самоотбрана, създаването там на зона за сигурност и настаняване на намиращите се в Турция сирийски бежанци. /БГНЕС
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Япония отмени извънредното положение
Япония отмени извънредното положение
25 май - Световен ден на виното
25 май - Световен ден на виното
Испания ще контролира плажовете с датчици
Испания ще контролира плажовете с датчици
Гърция пуска услугите с правила, уточнени „до милиметър“
Гърция пуска услугите с правила, уточнени „до милиметър“Яндекс.Метрика