Турция започна да депортира чуждестранни джихадисти

11.11.2019 г. 11:22:52 ч.
/
Турция започна да депортира чуждестранни джихадисти
Турция е депортирала американски джихадист, а още седем от Германия ще бъдат експулсирани по-късно през седмицата, заяви говорител на вътрешното министерство в понеделник. "Един американски чуждестранен терорист боец беше депортиран от Турция след приключване на процедурите", заяви говорителят Исмаил Катаклъ, съобщава Анадолската агенция.
"Програмата за пътуване на седем чуждестранни бойци от германски произход е завършена в центровете за репатриране. Те ще бъдат депортирани на 14 ноември", добави той.
Турция разкритикува западните държави за отказа им да репатрират своите граждани, напуснали страните, за да се присъединят към групата на Ислямска държава (ИД) в Сирия и Ирак, и за отнемането на гражданството на част от тях.
Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви миналата седмица, че в Турция има близо 1200 чуждестранни членове на ИД в ареста и е заловила 287 по време на неотдавнашната си операция в Северна Сирия.
"Ще изпратим обратно трима, петима, 10 души", каза Сойлу в петък.
"Не е необходимо да се опитвате да избягат от това, ние ще ги изпратим обратно. Разправете се с тях как искате", добави той.
Остава неясно дали Турция ще успее да репатрира тези, на които е било отнето гражданството.
Въпреки че Нюйоркската конвенция от 1961 г. постановява като незаконно оставянето на хора без гражданство, няколко държави, включително Великобритания и Франция, не са я ратифицирали, а последните случаи са предизвикали продължителни юридически битки.
Само Великобритания е лишила над 100 души от гражданството им за това, че са се присъединили към джихадистки групи в чужбина./БГНЕС
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Извънредните мерки в Унгария отиват твърде далеч, предупреди Фон дер Лайен
Извънредните мерки в Унгария отиват твърде далеч, предупреди Фон дер Лайен
Испанците имат вече химн в борбата с коронавируса (ВИДЕО)
Испанците имат вече химн в борбата с коронавируса (ВИДЕО)
На Острова пазаруват повече, Коледа бледнее
На Острова пазаруват повече, Коледа бледнее
Испания обяви над 100 хил. заразени с COVID-19 и за пети ден е с над 800 жертви
Испания обяви над 100 хил. заразени с COVID-19 и за пети ден е с над 800 жертвиЯндекс.Метрика